Šta da radim sa izbirljivim detetom?

Ako se u vašoj kući često čuju „Bljak! Opet to zeleno? Ti znaš da ja to više ne volim!“ ili „Ne mrljavi više!“, znači da imate dete koje je izbirljivo po pitanju hrane. Nekada je pravi izazov savladati nepredvidivo ponašanje malog deteta i nahraniti ga.

Roditelji su, uglavnom, najviše zabrinuti zato što dete ne dobija u telesnoj masi, ali ne treba da očajavaju. Posle prve godine života smanjuju se brzina rasta i brzina porasta telesne mase, a samim tim i energetske i proteinske potrebe, tako da veliki broj dece jede relativno manje nego u periodu odojčeta. Dete u ovom uzrastu može da jede što i ostali ukućani, mešovitu hranu iz svih grupa namirnica (žitarice i proizvodi od žitarica; mleko i mlečni proizvodi; voće; povrće; meso, riba, jaja, džigerica; masti i ulja), bez začina. Ali, da bi se razvio ukus za novu vrstu hrane, potrebno je da se ta hrana proba bar 10 puta.

Na koji način možete da ubedite dete da proba novu vrstu hrane 10 puta?

 

Odredite vreme za obroke i užine

Određivanje preciznog rasporeda obroka i užina dovodi do promena u ponašanju dece. Deca su veoma pametna: ako preskoče večeru, nakon jednog sata tražiće užinu (bilo da je izbor zdrav ili nezdrav). Ukoliko svakog dana popustite, ovakav model ponašanja  može da postane dominantan, pa će dete nastaviti sa preskakanjem večere. Cilj koji treba da postignete je da dete očekuje obrok i užinu u približno isto vreme svakog dana, da zna da samo u to vreme može da dobije hranu. Tako ćete postići da dete uvek bude gladno u vreme kada ste predvideli da jede. Porodični obroci, posluženi za trpezarijskim stolom, su najvažniji, pa se potrudite da ih upražnjavate što češće.

Izbegavajte jela koja se brzo spremaju

Suočite se sa jednom činjenicom: koliko god da kuvate ukusna jela, vaša kuhinja nije restoran sa pet zvezdica koji služi veliki broj različitih jela. Nema razloga da kuvate različita jela za svakog člana porodice. Na svakom tanjiru treba da bude zastupljen veći broj različitih namirnica, čime ćete dozvoliti deci da iz mnoštva izaberu ono što im se najviše sviđa. Treba da kuvate i ono što se deci sviđa, ali u konačnom izboru jela njihova reč ne treba da bude zadnja.

Izložite decu namirnicama koje se spremljene na različite načine

Treba izbeći monotoniju u izboru vrste namirnica i načinu njene pripreme jer deca se nekada “zaglave” sa određenom vrstom jela iz obroka u obrok. Ako dete ne voli namirnicu spremljenu na jedan način, možda će mu se svideti ako je spremljena drugačije. Na primer, ako dete  ne voli kuvani brokoli, možda će mu se svideti brokoli pečen u rerni, preliven maslinovim uljem ili maslacem, začinjen različitim začinima. Ili će mu se više svideti pire od karfiola sa maslacem nego kuvani karfiol.

Dajte deci slobodu u odlučivanju

Deca nekada nogo bolje jedu hranu koju su sama izabrala ili kad učestvuju u njenoj pripremi. Morate biti kreativni. Ako imate dvorište, napravite baštu i naučite dete kako se uzgajaju biljke. Možda će im biti draže da probaju nešto što su sami zalivali i brali. Takođe im dozvolite da učestvuju u kreiranju jela, npr. neka jednom nedeljno izaberu tri različita recepta za određenu namirnicu.

Nemojte odustati

Ako dete odbije da jede kelj i vi mu više nikada ne sipate kelj u tanijr, neće razviti ukus za tu namirnicu. Zato je važno da budete uporni, a usput možete i da se igrate. Napravite tabelu sa namirnicama koje dete ne voli i kada neku od njih počne da jede, zalepite na to polje stiker. Kada dete popuni sva polja sa stikerima sledi mu nagrada (ali ne u obliku hrane!). Pre početka  “igre” naoružajte se strpljenjem. U hrani treba da se uživa i nastavite da imate taj stav prema svakoj vrsti hrane koju nudite detetu. Ne terajte dete da pojede sve iz tanjira. Ono treba samo da odredi kada je gladno a kad sito i time reguliše veličinu obroka.

Ne zaboravite da nisu samo deca izbirljiva po pitanju hrane. Deca se u svemu ugledaju na roditelje, pa razmislite kakav primer pružate svom detetu u pogledu ishrane.

I na kraju: ako je dete probalo 10 puta određenu vrstu namirnice spremljenu na različite načine a  i dalje kaže da mu se ne sviđa, onda poštujte njegovo mišljenje. Ne mora da voli baš sve što raste na Zemlji. A ako ponekad mrljavi dok jede, nemojte se nervirati. To je deo normalnog razvoja.

Ako dete odbija čitavu grupu namirnica, pročitajte uputstvo kako da rešite taj problem. U krajnjem slučaju, konsultujte pedijatra koji se bavi ishranom.

 

Izvor: Willoughy J: 5 Tips to Handle Your Picky Eater (Cleveland Clinic Children’s Health Team)

 

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu