Prevremeno rođeno dete

Svake godine se u svetu prevremeno rodi oko 15 miliona beba, od toga 4500 u Srbiji. Neke od njih će biti zdrave i živeti kao i sva druga deca, dok će druge imati posledice sa kojima će se nositi celog života. Veruje se da u svetu svake godine oko 1 milion dece umre od posledica prevremenog rođenja.

Šta podrazumeva prevremeno rođenje?

Normalna trudnoća traje u proseku 40 nedelja (37-42 nedelje). Prevremeno rođena deca su sva deca rođena pre navršene 37. nedelje trudnoće.  Deca rođena od 28. do 32. nedelje trudnoće su veoma nezrela, a rođena pre 28. nedelje se smatraju ekstremno nezrelom.

Koji su uzroci prevemenog porođaja?

Svi uzroci još uvek nisu otkriveni, ali se smatra da je u 50% slučajeva uzrok prevremnog porođaja vaginalna infekcija koja se širi ka materici i izaziva prevremene kontrakcije. U ostalim slučajevima uzroci mogu biti hronične bolesti majke (dijabetes, hipertenzija), višeplodna trudnoća ili uzroci ostanu nepoznati, mada postoje i neki faktori rizika (pušenje cigareta, dijeta, stres, starost majke veća od 35 godina).

Da li je prevremeno rođena beba drugačija?

Što je beba nezrelija, to je manje dužine, mršavija (ima manje potkožnog masnog tkiva), ima manju telesnu težinu. Glava deluje velika u odnosu na telo. Koža je tanka, kroz nju se „provide“ krvni sudovi, na ramenima i leđima su vidljive tanke dlačice. Zbog manjka potkožnog masnog tkiva brzo se rashlađuje, pa odmah posle rođenja mora da se smesti u inkubator. Kosti su, takođe, slabije razvijene i manje mineralizovane. Plač je slabiji. Ako je beba nezrelija može da ima probleme sa disanjem zbog nezrelosti pluća zbog čega može biti priključrna na aparat za disanje i kiseonik. I ostali organi su, takođe, nezreli.

Kako se osećaju roditelji prevremeno rođene bebe?

Kada se beba rodi prevremeno, roditelji prolaze kroz period snažnih i pomešanih osećanja – osećaju sreću, konfuziju, strah, zabrinutost, beznadežnost. Poljuljano im je samopouzdanje.

Ceo spektar različitih i suprotnih osećanja je normalan. Neko je ljut na bebu i sudbinu, drugi teška srca odlaze u bolnicu gde je beba smeštena jer se osećaju bespomoćno. Pored zabrinutosti za bebino zdravlje, roditelji nemaju osećaj da je ona zaista njihova jer je ne drže u naručju, ne mogu da je dodiruju kad žele, da je hrane. Treba prihvatiti svoja osećanja kakva god da su – ne treba ih terati od sebe, dovoljno je prepoznati ih i prihvatiti da partner može da se ponaša drugačije. Važno je da slušaju jedno drugo i  razgovaraju. Takođe je važno da majka brine o svom oporavku i zdravlju posle porođaja da bi bila spremna da neguje dete kada bude otpušteno iz bolnice.

Kako vreme prolazi a beba se oporavlja, roditeljima je lakše da se bore sa svojim osećanjima. Upoznajući bolje bolnički prostor i medicinsko osoblje koje brine o bebi, roditelji postaju opušteniji, sve više vremena provode sa bebom dodirujući je, držeći je u naručju, hraneći je… Postaju manje napeti, sigurniji u sebe, bolje se vežu za bebu.

Da li je majčino mleko dovoljno dobro za prevremeno rođenu bebu?

Mleko majki prevremeno rođene dece sadrži više proteina i prilagođeno je potrebama bebe. Ukoliko postoji mogućnot, majka može da se izmaza na 2-3 sata i nosi mleko u bolnicu gde će bebu hraniti preko sonde ili flašice. Kada beba dođe kući neće biti lako navići je na dojku, ali upornost se isplati. Porodica treba da pruži podršku majci i da je ne sprečava da doji dete „za njeno dobro“,  već da bude svesna koristi koje prevremeno rođeno dete ima od majčinog mleka.

Koje su posledice prevremenog rođenja?

Ta deca imaju manju telesnu težinu i dužinu na rođenju, ali mogu imati i druge zdravstvene probleme koji ih mogu pratiti tokom celog života: zaostajanje u psihomotornom razvoju, hronične bolesti disajnih organa, poremećaj motorike, poremećaj pažnje.

Detaljnije o rastu i razvoju prevremeno rođene dece čitajte u nastavku.

 

Izvor:

  1. http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/preterm-birth
  2. https://raisingchildren.net.au/newborns/premature-babies
  3. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/preemie/Pages/default.aspx

Photo: www.pixabay.com

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu