Sindrom izgaranja u roditeljstvu

Fenomen izgaranja se odnosi na specifičan sindrom iscrpljenosti povezan sa produženim situacijama emocinalne neravnoteže, kada teret uočenog stresa prevazilazi lične resurse osobe da se sa tim nosi. Kada je u pitanju roditeljstvo, iscrpljenost nastaje kao rezultat dugotrajnog fizičkog i emocionalnog preopterećenja roditeljskom ulogom.

Koncept izgaranja u roditeljstvu je prvi put predstavljen početkom 80-ih godina. Prvo je uočen kod roditelja dece koja boluju od hroničnih bolesti ili poremećaja, a pre manje od deset godina su se pojavila istraživanja koja su dovela do boljeg razumevanja, definisinja, dijagnoze, lečenja i prevencije ovog sindroma i kod roditelja zdrave dece. Češće se javlja kod majki, ređe kod očeva dece starije od 18 meseci, više je vezano za roditeljske osobine a u manjoj meri za bračne faktore i faktore spoljašnje sredine, uz pojavu depresivog raspoloženja koje je povezano sa roditeljskom ulogom i obavezama.  Glavne karakteristike su fizička i emocionalna iscrpljenost, emocionalno udaljavanje od dece i osećaj nesposobnosti u roditeljskoj ulozi.

U osnovi prevelikog ulaganja u roditeljsku ulogu je zahtev prema sebi za savršenstvom i potrebom da se ispune svi dečji zahtevi i želje. Preplavljeni zabrinutošću i osećajem lične odgovornosti za budućnost svoje dece, roditelji zaboravljaju da uživaju u sadašnjosti. Stalno razmišljajući o budućnosti, neke majke „žive na autopilotu“ svakodnevne organizacije obaveza oko kuće i dece, što ih tokom vremena polako i neprimetno iscrpljuje, roditeljstvo postaje sve više opterećujuće, pa počinju da se udaljavaju od svoje dece, mentalno i emocionalno: prisutne su fizički, ali ne i duhom. Nekada se prisustvo dece doživljava kao nepodnošljivo, što dovodi do nekontrolisane impulsivne reakcije i gubitka kontrole nad sobom, potom i gubitka vere u sebe i svoje roditeljske sposobnosti, a osećaj krivice se produbljuje. Stide se kakvi su roditelji postali, što ih sprečava da potraže pomoć. Osećaju se usamljeno i odvojeno od partnera.

Emocionalno iscrpljeni roditelji veoma često imaju osećaj da ih sopstvena deca lako iritiraju, lako gube živce sa decom, misle da nisu više tako dobri roditelji kao što su bili. Bude se iscrpljeni na pomisao na još jedan dan proveden sa svojom decom, retko ili uopšte više ne uživaju u roditeljskoj ulozi jedva je „preživljajući“, nisu u stanju da učine ništa više za svoju decu osim neophodnih i osnovnih rutina (obroci, uspavljivanje, odvođenje u vrtić), osećaju krivicu zato što rade, osećaju se preplavljeno kada pokušavaju da balansiraju između posla i roditeljskih odgovornosti. Za sebe misle da su retko ili da nikada nisu dobri roditelji.

 

Kako sprečiti sindrom izgaranja u roditeljstvu?

  • Potražite pomoć. Ne morate sve da radite sami, biće dovoljno dobro da to uradi i neko drugi.
  • Imajte razumevanje za sebe jer ste samo nesavršeno ljudsko biće a ne superheroj.
  • Ne upoređuje se sa drugim roditeljima jer roditeljstvo nije olimpijska disciplina.
  • Postavite granice i pravila, nađite vremena da uradite svakog dana neku sitnicu za sebe, a da to ne bude postavljanje sadržaja na društvenim mrežama. Bolje je otići u brzu šetnju ili samo popiti kafu na miru, osluškujući sebe.
  • Kada dođe vreme za spavanje, ostavite sve i idite na spavanje.
  • Pronađite neki hobi, nešto što vas zaista interesuje i u čemu uživate i gde će te se na trenutak izmestiti iz svih svakodnevnih uloga i približiti se sebi.

Dostizanje savršenstva u roditeljstvu je neostvariv cilj. Pronađite svoj tempo, budite dovoljno dobar roditelj i uživajte u vremenu provedenom sa svojom decom.

 

Izvor:

  1. Hubert S. and Aujoulat I. Parental Burnout: When Exhausted Mothers Open Up. Front. Psychol. June 2018; 9:1021.doi: 10.3389/fpsyg.2018.01021
  2. Roskam I, Brianda M-E and Mikolajczak M. A Step Forward in the Conceptualization and Measurement of Parental Burnout:The Parental Burnout Assessment  (PBA). Front. Psychol. June 2018; 9:758.doi: 10.3389/fpsyg.2018.00758
  3. Pearson C. The Parenteral Burnout Test. The New York Times, June 6th, 2022.

 

Photo: www.pixabay.com

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu