Šta da radim kad dete odbija određenu vrstu hrane?

Posle prve godine života smanjuju se brzina rasta i brzina porasta telesne mase, a samim tim i energetske i proteinske potrebe, tako da veliki broj dece jede relativno manje nego u periodu odojčeta. Dete u ovom uzrastu može da jede što i ostali ukućani, mešovitu hranu iz svih grupa namirnica (žitarice i proizvodi od žitarica; mleko i mlečni proizvodi; voće; povrće; meso, riba, jaja, džigerica; masti i ulja), bez začina. Detetu treba ponuditi više vrsta hrane i dopustiti mu da bira.

Malo dete treba da sedi za stolom, sa ukućanima. Televizor treba da bude isključen, a mobilni uređaji sklonjeni daleko od stola. Deci treba pokazati svojim primerom šta i kako treba jesti. Kada porodica završi sa obrokom, sva hrana treba da se skloni sa stola. Nema svrhe prisiljavati dete da sedi satima za stolom u pokušajima da nešto pojede. Ponudite mu sledeći obrok u uobičajenom terminu. Nije poželjno kontinuirano grickanje ili preobilno napajanje slatkim napicima jer su takvi obroci nutritivno „prazni“. Užine servirati u određeno vreme (ne blizu obroka).

Dete odbija mleko

Kada dete odbija da pije mleko, treba mu ponuditi pavlaku, krem-sir, mlečni desert, jogurt i voćni jogurt, kiselo mleko, mladi sir. Dajte mu toplo mleko, u šolji koju je samo izabralo, a možete mu ponuditi da samo sipa mleko iz suda. Može i da pije mleko kroz obojenu slamku. Kuvajte žitarice sa mlekom, napravite mu sutlijaš ili kuvani griz. Kada jede palentu ili kačamak, obavezno stavite pavlaku ili sir. U krem-čorbe od povrća takođe možete dodati pavlaku.

Ako dete pije previše mleka, ponudite mleko samo posle jela i nemojte ga davati između obroka. Preporučena količina mleka posle navršene prve godine života iznosi ½ L dnevno.

Dete odbija meso

Davati sitno seckano, pasirano, meko pileće i ćureće meso ili mleveno juneće i svinjsko. Ponuditi detetu čorbu od povrća i mesa, glatko izmiksanu, a u čorbu od povrća možete dodati umućenu pavlaku sa jajima. Dajte mu ribu ili jaja. Deca vole razne vrste pašteta, pa rešenje nekada može da bude domaća pašteta: riblja pašteta (od pečene skuše), pileća, juneća pašteta ili pašteta od džigerice. U svaku od tih pašteta dodajte  kuvano povrće, malo sitno seckanog crnog luka, kiselih krastavaca, belog luka, 1-2 kašike maslaca, a ukus doterajte senfom ili majonezom. Dobro sve izmiksajte da bude glatko i lako za mazanje. Pite sa mesom i testenina sa sosom od mlevenog mesa, koju će dete samo jesti prstima su, takođe, odlično rešenje.

Dete odbija povrće

Dati pire od povrća (karfiola, kelerabe, šargarepe, brokolija), ne samo od krompira, sa mlekom i maslacem. Ponuditi mu glatku čorbu od povrća sa pavlakom. Možda neće odbiti sitno seckano, sveže ili kuvano povrće koje će umakati u domaći sos ili puter od orašastih plodova (kikirikija, badema, semena bundeve, suncokreta).

Dete odbija voće

Sveže ili kuvano voće staviti u žitarice, žele, sladoled, puding. Možete ponuditi i voćni jogurt, a leti voćni sladoled, domaći, naravno. Nemojte voće menjati voćnim sokom. U voću ima vlakana, voćni sok je čist koncentrat šećera.

Dete odbija žitarice

Davati kuvane žitarice tople. Možete dodati suvo grožđe ili sveže voće u žitarice. Ponudite dvopek, male komade sa maslacem. Pozovite dete da zajedno sa vama pravi razne oblike od testa.

Dete jede previše slatkiša

Nemojte držati slakiše u kući. Ponuditi prirodne slatkiše-voće. Nemojte davati slatkiše kao mito za dobro ponašanje!

Poruka roditeljima

Nema opravdanja za rutinsko davanje minerala i vitamina zdravoj deci!

Ako deca duže vreme dobijaju jednu vrstu hrane, postoji rizik od nutritivnog deficita. Kada dete neće da jede mleko ni meso, može da nastane deficit  kalcijuma, fofora, gvožđa i vit. A. Deca koja ne jedu meso i povrće, mogu da imaju deficit cinka i, ređe, folata. Mali broj dece jede pretežno mleko, a odbija čvrstu hranu. Kod ove dece može da nastane deficit gvožđa, cinka i askorbinske kiseline.

Zato, budite uporni i konzistentni u svojim naporima. Biće vam potrebno puno strpljenja, ali trud se na kraju uvek isplati!

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu