Tri kreativna načina da zabavite malo dete ovog leta

 

Igre sa vodom su savršeno zabavne za svako dete i predstavljaju idealnu letnju aktivnost. Tokom igre dete će imati razna senzorna iskustva (kapljice vode na licu i rukama, dodir predmeta različite strukture), motornu aktivnost (udaranje po vodi, sipanje vode, pokušaj ubacivanja i vađenja sitnih predmeta), poboljšaće svoja saznajna dostignuća (fokusiranost i pažnju, učiti princip uzrok-posledica, oblike, boje…).

Igra sa udaraljkom za muve

Ova igra je važna za razvoj senzorijuma i fine motorike. Pokreti udaranja (po vodi), zvuk pljeska i kapljice vode na licu i rukama doneće veliko zadovoljstvo vašem detetu. Biće  na svežem vazduhu, moći će slobodno da se igra, a roditelji neće brinuti o napravljenom neredu.

Za ovu igru su vam potrebni:

Photo: www.myboredtoddler.com
  • Pustite dete da samo na česmi napuni kanticu i sipa vodu u kadicu, ubaci igračke jednu po jednu, imenuje koje su boje (ili mu vi kažete) i igra može da počne:
  • Nek dete udari svaku žabicu posebno, ona će odskočiti
  • Udaranjem o površinu vode primetiće pokrete-talasanje
  • Dosipanjem vode iz kantice može da odredi koliki nivo vode želi
  • Može da pokuša da sa udaraljkom (jedne boje) polako izvadi žabicu (iste boje) iz vode: za taj poduhvat je potrebno isplanirati celu akciju koja se odvija u više koraka (izbor boje udaraljke i žabice, podmetanje udaraljke ispod žabice, vađenje žabice, ubacivanje u koficu odgovarajuće boje)

More u bazenu

Jedan od sigurnijih načina da dete uživa na plaži je da uz vašu pomoć samo napravi „more“. Naučiće puno o prirodi koja ga okružuje i  morskim životinjama, rukama će dodirivati različite teksture, ubacivati i prstima vaditi sitne predmete, učiti boje. Kada se vrati kući, može pokazati baki i deki gde je bilo i šta je sve videlo.

Za ovu igru su vam potrebni:

Podelite mali bazen na dva dela (veći i manji) tako što ćete poređati školjke. U manji deo sipajte pesak, stavite još školjki praveći zid. U veći deo lagano sipajte vodu pazeći da se ne pomeša sa peskom. Neka dete ubaci samo morske životinje i igra može da počne. Lopaticama (ili hvataljkama za salatu) može da vadi životinje i ubacuje u koficu odgovarajuće boje.

Magična lubenica

 

Prepolovite lubenicu, izvadite joj „srce“ i isecite deo gde je peteljka da može ravno da stoji. Sipajte unutra pola šolje sode-bikarbone, dajte detetu šolju sa vodom i pustite da lagano sipa vodu – stvoriće se mehurići i pena. Možete  pripremiti i više šolja sa vodom u koje ste dodali prehambenu boju (npr. žutu, crvenu, plavu, zelenu), mešanjem dve boje dete će napraviti  treću boju. Magično, zar ne?

 

Izvor:

1. www.myboredtoddler.com

2. www.funlearningforkids.com

3. www.naturalbeachliving.com

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu