Kako da se zaštitite od sunca?

Za vreme toplih, sunčanih dana u toku proleća, a naročito leta, ljudi provode više vremena napolju. Tada je veći rizik od opekotina. Decu treba posebno zaštititi od jakih sunčanih zraka jer oštećenja kože od sunca nastaju još u detinjstvu.

Zaštita beba u prvih 6 meseci

Male bebe su posebno osetljive na sunčane zrake. Koža im je osetljivija i tanja nego kod odraslih, pa može lakše da bude iritirana ili da izgori. Beba ne ume da kaže da joj je prevruće ili da oseća da joj koža „gori“, kao što ni bez pomoći odraslih ne može da se skloni sa sunca ili da namaže kremu sa zaštitnim faktorom.

Beba ne treba da bude izložena suncu direktno ni indirektno zbog rizika od toplotnog udara, pa izbegavajte da bude napolju između 10 i 16 sati. Neka provodi najviše vremena u hladovini drveća, suncobrana i sl. Treba imati na umu da suncobran ne štiti apsolutno od UV zraka jer sprečava prodor samo 50%!

Obucite bebu u pamučnu tanku odeću sa dugim rukavima i nogavicama, stavite joj na glavu šeširić sa širim obodom.

Preparat sa zaštitinim faktorom (najmanje SPF 15) se kod beba uzrasta ispod 6 meseci može primeniti samo u izuzetnim situacijama i na malim površinama koje nisu prekrivene odećom (lice,  uši, vrat, gornji delovi šaka i stopala) 30 minuta pre izlaska napolje. Ako se beba kupa, treba je ponovo namazati nakon 1,5- 2 sata.

Zaštita dece

Prva i najbolja odbrana od štetnih UV zraka je oblačenje. Izaberite pamučnu odeću izrađenu od guste tkanine koja istovremeno štiti i rashlađuje. Nađite šešir sa širokim obodom, kao i naočari sa UV zaštitom. Neka dete ostane u hladu kada je god moguće, ograničite direktno ozlaganje suncu između 10 i 16 sati.

Delove tela koji nisu zaštićeni namažite preparatom sa zaštitinim faktorom SPF 15 ili više. Birajte preparat koji štiti od UVA i UVB zraka, rezistentan je na vodu, bez oksibenzona. Preparat sa cink-oksidom se može korisiti za dodatnu zaštitu nosa, vrhova ušiju, obraza i na ramenima.  Pre prve primene testirajte preparat na leđima deteta da bi proverili da li je na njega alergično.  Ponavljajte mazanje na svaka 2 sata ili češće (posle svakog kupanja ili ako se znoji). Vodite računa da su namazani lice, nos, uši, šake, stopala i zadnja strana kolena.

Preparati sa zaštitinim faktorom SPF 50+ se ne preporučuju za rutinsku upotrebu, samo po preporuci lekara!

Zaštita cele porodice

Saveti navedeni za zaštitu dece važe i za odrasle. Vodite računa i o tome da se UV zraci mogu reflektovati i od peska, vode ili snega, pa posebno budite oprezni kada ste na tim površinama. Većina sunčevih zraka prolazi kroz oblake, pa treba koristiti zaštitu od sunca i tokom oblačnih dana. Potražite garderobu dizajniranu za zaštitu od sunca, kao što su majce i šorcevi za plivanje.

I ne zaboravite, preparati za zaštitu od sunca se koriste za zaštitu a ne kao razlog za duži boravak na suncu!

 

Izvor:  Sun Safety and Protection Tips 

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi