Kako da lečimo prehladu kod dece?

Većina dece ima 6-8 prehlada godišnje. Izazvane su virusima, a karakterišu se zapušenim nosem, curenjem sekreta iz nosa i kijanjem. Odmaranje i uzimanje tečnosti omogućavaju olakšavanje  simptoma dok bolest spontano ne prođe za 7-10 dana. Antibiotici nisu od koristi.

Na tržištu postoji veliki broj lekova koji su usmereni na neki od pobrojanih simptoma a reklamiraju se kao „lekovi za lečenje prehlade i kašlja“. Najpopularniji su dekongestivi (kapi i sprejevi za otpušavanje nosa)  i preparati (sirupi i tablete) koji sadrže kombinaciju dekongestiva i antihistaminika, nekad i lek protiv kašlja deksometorfan. Veliki broj ovih preparata u sebi imaju i lekove protiv temperature, pa je moguće dupliranje doza ukoliko dete dobija različite preparate u isto vreme.

Istraživanjem, koje je u oktobru 2018.godine objavljeno u poznatom britanskom časopisu BMJ,  zaključeno je da ovi lekovi slabo pomažu a mogu izazvati  štetne efekte. Dekongestivi mogu izazvati pospanost, nadražaj organa za varenje, konvulzije, ubrzan srčani rad čak i u propisanim dozama. Što je dete mlađe, to su neželjeni efekti više izraženi! Aromatični balzami koji se mažu na kožu u cilju povećanja prohodnosti nosa, mogu izazvati osip po koži.

Ukoliko je dete mlađe od 6 godina, roditelji ne bi trebalo da kupuju i daju na svoju ruku lekove koji ne idu na recept a reklamiraju se kao „lekovi za lečenje prehlade i kašlja“.

Deci uzrasta između 6 i 12 godina ove lekove dajte sa oprezom jer se kod velikog broja dece javljaju neželjena dejstva. Dekstrometorfan, na primer, može izazvati zbunjenost, vrtoglavicu, pospanost, nemir, mučninu i povraćanje.

Kako se leči prehlada?

Odavno je poznato da je topla domaća pileća supa lek! Odmaranje, dobra hidracija (topli biljni čajevi bez kofeina), naparivanje toplom parom, kašičica meda za ublažavanje kašlja (kod dece starije od godinu dana) su od pomoći. Čišćenje nosa morskom vodom u spreju smanjuje simptome zapušenosti nosa.  U slučaju povišene temperature treba davati paracetamol ili ibuprofen.

Ne postoji čarobni lek koji će ubrzati izlečenje od prehlade. Potrebno je vreme i strpljenje. Ukoliko dete uobičajeno jede i pije tečnosti, nema razloga za brigu.

 

Izvor: van Driel ML, et al. What treatments ar effective for common cold in adults and children?. BMJ, October 2018.

Photo: www.pixabay.com

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu