Bronhiolitis

Bronhiolitis je bolest malih disajnih puteva (bronhiola), izazvan virusima i najčešći je  uzrok hospitalizacije dece u prvoj godini života. Skoro trećina sve dece će oboleti od brohiolitisa u prve dve godine života. Maksimalni broj obolelih registruje se od novembra do aprila.

Koji su uzročnici bolesti?

Najčešći uzročnici su RSV (respiratorni sincicijalni virus) i rinovirusi, mada uzročnici mogu biti i drugi virusi. U većini slučajeva uzročnik je jedan, ali su moguće i koinfekcije dva ili više virusa.  Infekcija može da se javi i više puta u jednoj sezoni kod istog deteta.

Bolest je vrlo kontagiozna tj. lako se prenosi sa jednog deteta na drugo, kao i sa odraslih na decu.

Ko je u riziku da oboli od bronhiolitisa?

Nejčešće se javlja kod odojčadi uzrasta 3-6 meseci. Prevremeno rođene bebe, kao i  bebe koje boluju od urođenih bolesti srca i pluća su u većem riziku da razviju težak oblik bolesti. Takođe, važan faktor rizika je izloženost bebe duvanskom dimu tj. pasivno pušenje.

Koji su simptomi i znaci bolesti?

Bronhiolitis počinje kao obična prehlada, curenjem bistrog sekreta iz nosa. Može biti prisutna povišena temperatura. Drugog ili trećeg dana bolesti beba počinje intenzivno da kašlje („kao deda“), disanje može biti ubrzano i čujno, a neka deca moraju da ulože dodatni napor pri disanju.

Dužina trajanja bolesti je 10-14 dana, koliko traje kašalj, mada može trajati i mesec dana.

Kakva ispitivanja se vrše kod obolelih?

Krvna slika, ispitivanja na viruse i rendgensko snimanje pluća imaju malu dijagnostičku vrednost i zato se ne savetuju rutinski, već samo kod težih oblika bolesti.

Kako se leči bronhiolitis?

Kod većine dece bolest ima blagi tok i može da se leči u kućnim uslovima. Čišćenje nosa sprejovima sa morskom vodom i aspiracija, kao i  lek za povišenu temperaturu (paracetamol) su najčešće dovoljni. Antibiotici nisu od pomoći. Lekar će odrediti da li je detetu potrebna i neka druga terapija, kao i kiseonična terapija. Obroci treba da budu češći i manji po volumenu.

Ukoliko je dete mlađe od 3 meseca, odbija obroke i tečnosti, povraća, teško i ubrzano diše, bledo je i nije dobro, treba potražiti pomoć lekara koji će razmotriti hospitalizaciju.

Kako mogu da sprečim da moje dete dobije bronhiolitis?

Bebe koje sisaju i u čijem okruženju se ne puši su u manjem riziku da dobiju bronhiolitis. Prostorije u kojima dete boravi treba da su dobro provetrene i tople. Redovno pranje ruku svih ukućana sprečiće širenje virusne infekcije u kući. Izbegavajte kontakt sa drugom decom obolelom od virusnih bolesti – ako starije dete ima blagu respiratornu infekciju, beba sa kojom je u bliskom kontaktu može dobiti bronhiolitis!

 

Izvor:

  1. Schroeder A.R. Bronhiolitis, Brzi pedijatrijski vodič, str. 122-123, Data Status 2018.
  2. Bronchiolitis

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu