Kada je pravo vreme da dete dobije mobilni telefon?

Mnogi roditelji razmišljaju o tome kada je pravo vreme da detetu kupe mobilni telefon. Pre nego što to urade, treba da procene da li je dete zrelo da ima sopstveni telefon i da ga nauče  kako da bude bezbedno dok ga koristi.

Običan ili pametni telefon?

Mnogi roditelji bi želeli da detetu obezbede mobilni telefon sa pripejd uslugom kao telefon za javljanje u hitnim stanjima, odnosno kada je dete zabrinuto, uplašeno, ne oseća se dobro ili mu treba hitan prevoz do kuće. To je danas „nemoguća misija“ jer bi dete u moru pametnih uređaja imalo u džepu „dinosaurusa“. Pametni telefon vrši istovremeno više funkcija: to je telefon, uređaj za komunikaciju i pokretni  kompjuter u jednom uređaju. Kada ga jednom dobije, teško da će dete više ikada pristati na drugu vrstu uređaja jer sa pametnim telefonom može  tako puno toga da uradi.

Uzrast?

Za sada ne postoje istraživanja zasnovana na dokazima na osnovu kojih bi mogle da se daju preporuke za uzrast u kome dete treba da dobije svoj prvi telefon. Neko nepisano pravilo kaže da je najoptimalniji uzrast između 13 i 15 godina, zato što tinejdžeri u tim godinama sami idu na vanškolske aktivnosti i polaze u srednju školu, tako da im telefon može poslužiti ne samo za javljanje roditeljima i komunikaciju sa vršnajcima, već mogu da se orjentišu u prostoru i koriste razne aplikacije (npr.u većim gradovima mogu da se informišu o stajalištima i redu vožnje za gradski prevoz). Oni već imaju iskustva na mreži, neki su i sami naučili kako da tretiraju informacije i nose se sa opasnostima ili neadekvatnim sadržajima koji  ih vrebaju na mreži. Međutim, bolje je da deca uz pomoć roditelja ili nastavnika nauče kako da bezbedno koriste pametne telefone.

Odgovornost

Treba definisati cenu paketa za korišćenje mobilnog telefona, moguće dodatne troškove, predvideti da li će oni da rastu zbog povećane potrebe za minutima, porukama ili internetom. Takođe treba odrediti da li će tu cenu plaćati roditelji ili dete od svog džeparca, a takođe i troškove ako se telefon pokvari ili polomi.  Ukoliko dete ima pametni telefon i zaboravlja ga ili ga često gubi, treba razmisliti da li mu je zaista potreban. Ukoliko je telefon kod deteta tokom celog dana, treba proveriti da li pretražuje sadržaje koji su neadekvatni za uzrast, da li ga neko maltretira putem telefona (ili ono maltretira drugo dete).  Proverite i da li dete uopšte želi telefon. To što baka ili deda žele Vašem detetu da poklone telefon, nije dovoljan razlog da ga dete i dobije.

Porodični plan za korišćenje mobilnih uređaja (uključiti i druge ekrane-TV, računar)

Najvažnije je utvrditi pravila i odgovornost za sve članove domaćinstva koji imaju mobilni telefon (roditelje, decu, bake i dede), a ne bi bilo loše da plan obuhvati i druge uređaje u kući (TV, računar, tablet), da se ne bi utvrđivala posebna pravila za svaki uređaj. U izradi plana treba da učestvuju i deca.

Prvo treba definisati u koje doba dana se koristi mobilni telefon i u kojim situacijama je obavezna komunikacija između dece i roditelja.

U kući treba odrediti zone bez mobilnih telefona i ekrana:

 • Kuhinja i trpezarija – u vreme obroka i porodičnih okupljanja
 • Sobe za spavanje – treba isključiti internet, a telefon ostaviti u drugoj prostoriji da poruke i pozivi ne bi remetili san deteta; na ovakav način se dete sprečava da dođe u iskušenja da umesto da spava koristi noću društvene mreže, a i svetlost sa ekrana telefona može da remeti uspavljivanje.

Odredite doba dana bez ekrana kao deo porodične rutine:

 • Jedan sat pre spavanja isključite sve mobilne uređaje i ostale „ekrane“ – gledanje u mobilni telefon, računar ili televizor kao i razni uznemirijući sadržaji mogu da remete uspavljivanje;
 • Vreme obroka – gledanje u mobilni telefon, računar ili televizor tokom obroka dovodi do prejedanja i češće pojave gojaznosti, a sprečava i komunikaciju sa članovima porodice tokom obroka; koristiti telefon ispod stola je znak loših manira;
 • Vreme za porodicu – to je bilo koji deo dana kada je porodica na okupu, bilo kada idu zajedno u školu ili putuju zajedno automobilom;
 • Vreme kada se rade domaći zadaci
 • Tokom boravka u školi
 • Za vreme hodanja po ulici
 • U automobilu (osim dugih putovanja)

Odredite u koje vreme u toku večeri ćete isključiti sve mobilne uređaje i u kojoj prostoriji ćete ih priključiti na punjač (spavaća soba roditelja, dnevna soba).

Možete i da instalirate na svim računarima i mobilnim telefonima neku od aplikacija kojom kontrolišete vreme i doba dana kada dete koristi mobilni uređaj.

U odnosu na uzrast, treba odrediti koje će aplikacije, igrice i programe vaše dete koristiti. Ne treba da koristi samo jednu vrstu već različite medije. U slobodno vreme možete sa decom da gledate razne sadržaje na TV-u ili na drugim medijima. Deca bolje uče iz medija kada sa odraslima podele iskustva, a vi možete biti u toku šta je popularno kod dece i tinejdžera i da vidite kako i na koji način Vaše dete koristi slobodno vreme. Deci treba ograničiti ili čak zabraniti da pristupaju novim sajtovima, aplikacijama i igricama bez Vašeg odobrenja i kod kuće i kod vršnjaka.

Ukoliko dete manje koristi telefon i kompjuter, imaće više vremena za čitanje, druženje, hobi, fizičke aktivnosti bar sat vremena svakog dana, spavanje (9-12 sati).

Dete treba naučiti i da bude odgovorno na internetu:

 • Da bude pristojno i ne maltretira nikog putem interneta i mobilnog telefona i da ne dozvoli da njemu drugi rade isto;
 • Da poštuje privatnost i ne deli sa drugima fotografije ili ličnu prepisku bez dozvole;
 • Da obavesti roditelje ili nekog strarijeg ukoliko se oseća neprijatno tokom kominikacije sa nekim na internetu, ukoliko dobija neadekvatne fotografije ili poruke ili ukoliko ga neko maltretira;
 • Da prilikom registrovanja na nekom sajtu proveri Prava privatnosti;
 • Da ne deli svoje lične podatke i fotografije na internetu;
 • Da ne razgovara sa nepoznatim osobama na internetu i da upozori roditelje ako neko želi da se sa detetom tajno upozna.

I ono najvažnije! Vreme provedeno ispred ekrana je definisano prema uzrastu:

 • Zabranjeno za decu mlađu od dve godine!
 • Deca od 2-5 godina ne duže od 1 sata dnevno
 • Deca starija od 6 godina ne duže od 2 sata dnevno

O uticaju računara, TV i mobilnih telefona na odojčad i malu decu, pročitajte u nastavku.

 

Adaptirano iz : Megan A. Moreno, MD, MSEd, MPH, JAMA Pediatrics, June 2017, Volume 171, Number 6;

                             AAP Family Media Use Plan 

 

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Četvrtak 10:00-18:00
Petak 10:00-16:00
Subota 10:00-12:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu