Godišnji odmor sa decom – Planiranje

Porodična putovanja predstavljaju uživanje za sve članove porodice, ali i izvor stresa. Da bi stres sveli na minimum, dobro se pripremite.

Ukoliko imate dete mlađe od 3 godine, pripemite sa za činjenicu da je letovanje sa ovako malim detetom pre „umor“ nego odmor. Može da se desi da mu ne svide ni plaža ni smeštaj, da odbija da jede, da traži da se šeta po najvećoj vrućini. Mala deca su češće i bolesna, tako da je važno izabrati pravu destinaciju i adekvatan smeštaj za uzrast deteta. U ovom uzrastu možda je letovanje na planini najbolje rešenje. Put je kraći, temperature niže, hrana kao kod kuće.

Izbor destinacije i smeštaja

Za odmor sa predškolskom decom izaberite mesto u kome postoje prodavnica (hipermarket), apoteka, lekarska ambulanta. Boraviti u jednom mestu, a ići svakodnevno u kupovinu u drugo mesto, može biti prilično zamorno. Ukoliko su deca mlađa od 4 godine, praktičnije je unajmiti apartman sa dobro opremljenom kuhinjom, da tokom odmora deca ne bi menjala svoje navike u ishrani. Smeštaj treba da bude u blizini plaže ili da ima dobro organizovan prevoz do plaže.

Ako imate dete mlađe od dve godine, ne dozvolite da se kupa u hotelskom bazenu jer može da dobije bronhiolitis, izazvan hlornim preparatima koji se nalaze u vodi.

Ako idete u hotel, bolje je platiti all-inclusive uslugu ako imate predškolsku decu, da ne bi svaki čas trčali i kupovali im hranu. Deca obično nisu gladna u vreme kada je otvoren restoran, nego posle toga.

Raspitajte se kod domaćina da li je dozvoljeno piti vodu sa česme, ali je uvek praktično kupovati flaširanu vodu.

O sunčanju pretpostavljam da sve znate. Ne izlagati se suncu između 11 i 17h, koristiti naočare i šešire, zaštitna sredstva sa zaštitnim faktorom ne većim od 30 (za osetljivu kožu i belu kožu). Ako koristite preveliki zaštitni faktor, sprečavate stvaranje vit. D u koži, tako da mislite i o tome.

 

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Četvrtak 10:00-18:00
Petak 10:00-16:00
Subota 10:00-12:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu