Mediji i mladi umovi

Bebe, mala i predškolska deca odrastaju okružena novim tehnologijama i vrlo brzo nauče da ih koriste. Dok su jedni ushićeni edukativnim potencijalima interaktivnih medija, drugi osećaju strah od preteranog korišćenja. Ko je u pravu? Istina je, naravno, uvek u sredini. Problem nije tehnologija sama po sebi, već kada se deca manje igraju napolju ili ne provode dovoljno vremena sa roditeljima.

Deca uzrasta ispod dve godine uče istraživanjem okoline rukama i kroz socijalne interakcije sa roditeljima ili bliskim odraslim osobama kojima veruju. Na primer, istraživanja su pokazala da beba uzrasta deset meseci brzo može da nauči da razume reči stranog jezika ukoliko je uči bliska odrasla osoba. Ako joj pustimo video sa istim stranim jezikom, rezultat će biti loš. Zbog čega? Zato što bebama i maloj deci treba trodimenzionalno iskustvo, dvodimenzionalno učenje preko video-zapisa ili tableta je za njih beskorisno. Da bi malo dete razumelo ono što vidi, treba mu objašnjenje i razgovor sa odraslom osobom.

Dečija emisija „Ulica Sezam“ (koja se prikazivala i na našim TV kanalima) se smatra dobrom edukativnom emisijom za decu uzrasta 3-5 godina. Prema istraživanjima, poboljšava njihove saznajne funkcije, pismenost i socijalizaciju. Ali, mnoge aplikacije za mobilne telefone i tablete, koje se nalaze u grupi obrazovnih, nisu razvijane od strane edukatora i stručnjaka za rani razvoj dece i nisu predviđene da ih koriste zajedno roditelji i deca, a iz gore navedenog smo videli da je neophodna interakcija roditelj-dete za efikasno učenje u ranom uzrastu. Treba još napomenuti da su za kasniji školski uspeh važni upornost, kontrola impulsa, emocionalna zrelost i kreativno, fleksibilno razmišljanje koji se razvijaju kroz igru kao i dvosmerne socijalne interakcije roditelj-dete.

Digitalne ili e-knjige često dolaze u paketu sa raznim vizuelnim dodacima koji mogu da ometaju razumevanje sadržaja, pa dete ne treba da je koristi samo, već u prisustvu roditelja koji će mu je čitati i davati dodatna objašnjenja.

Istraživanja kažu da više vremena provode ispred TV-a,  tableta i kompjutera deca burnijeg temperamenta i deca koja zaostaju u emotivnom i socijalnom razvoju. Kompjuteri i tableti nisu najbolje bebi-siterke i ne treba ih koristiti da bi smirili takvu decu.

Poruka roditeljima

Deca uzrasta  ispod dve godine treba da izbegavaju korišćenje medija (osim video razgovora).  Ukoliko želite da Vaše dete u tom uzrastu počne da koristi medije, nemojte ga ostavljati samo, izaberite edukativni program ili aplikaciju koju ćete zajedno gledati. Ne plašite se da će Vaše dete zaostati sa korišćenjem medija. Deca brzo uče!

Deci uzrasta 2-5 godina treba ograničiti vreme provedeno ispred ekrana na 1 sat dnevno visoko-kvalitetnog programa uz Vaše prisustvo i objašnjenja. Izbegavajte uznemiravajuće ili nasilne sadržaje.

Isključite kompjuter i TV kada ih ne gledate. Ne koristite ih da smirite dete ili kao „bebi-siterku“.

Ne dozvolite detetu da gleda TV ili tablet bar 1 sat pre spavanja. Kasnije će zaspati.

Izbacite „ekrane“ iz spavaćih soba i za vreme obroka. Deca uče gledajući svoje roditelje. Kada se igrate sa svojom decom, isključite  mobilni telefon!

(Adaptirano iz: AAP COUNCIL ON COMMUNICATIONS AND MEDIA. Media and Young Minds. Pediatrics 2016, vol.138(5))

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi