Disciplinovanje deteta: šta da radimo kada neće da slušaju?

Da li se osećate frustrirano kada vam deca „odgovore“ ili glatko odbiju da urade ono što ste ih zamolili? U narednim primerima čemo vam prikazati koje strategije pomažu, a koje ne u disciplinovanju deteta.

Ne gledajte na disciplinovanje deteta kao na kaznu

Na disciplinovanje deteta treba gledati kao na aktivno bavljenje decom tokom procesa modeliranja njihovog karaktera. Disciplinovanjem učimo dete samokontroli i ograničenjima, dok je kažnjavanje direktno usmereno na zabranu ili gubitak privilegija koja služi kao odmazda za određeno pobašanje.

Disciplinovanje je mnogo efikasnije nego kažnjavanje, ali zahteva više truda i rada sa detetom.

Nađite mogućnost za pohvalu

Obratite pažnju na to što vaše dete čini.  Potrudite se da primetite kada se dete trudi da bude dobro i pohvalite ga za dobro ponašanje. Saslušajte šta ima da kaže i složite se sa njim ako je to u redu. Ako se ne slažete, objasnite mu zašto je to tako.

Roditelji koji su dostupni detetu i pokazuju prema njemu saosećanje, predstavljaju odličan model za ponašanje svog deteta.

Postavite granice i poštujte ih

Pronađite vremena da i mlađem detetu i tinejdžeru stavite do znanja kakvo ponašanje od njega očekujete. Kada postavite granice objasnite detetu dokle se prostiru granice, šta će se desiti ako ih ne bude poštovalo i da ćete biti uporni a ono snositi posledice ukoliko ih ne poštuje. Nema iznenađenja, nema pregovora ni pomeranja granica.

Ne pretite i nemojte da ekspoldirate

Upozorenje detetu: „Ponašaj se dobro!“ je suviše uopštena poruka. Ako samo predpostavimo da dete zna šta od njega očekujemo, a nismo mu unapred to i stavili do znanja, dolazi do postavljanja nerealnih granica koje dovode do frustracije deteta i roditelja i otvara mogućnost za preterani emocionalnu reakciju i bes.

Budite roditelj, a ne drugar

Deci ste potrebni kao roditelj, a ne kao drugar. Da ga učite dok odrasta. Disciplinovanje deteta i određivanje granica će doprineti izgrađivanju samopouzdanja kod deteta i lakše snalaženje u životu.

Disciplinovanjem deteta prestajemo da budemo pasivni posmatrači i preuzimamo aktivnu ulogu učitelja. To je proces koji traje i zahteva rad sa decom, ali će se isplatiti na duge staze. Kako bude odrastalo,  dete će imati više samopouzdanja i izgrađen moralni kompas.

Izvor: Cleveland Clinic Children’s Health Team and Edward Gaydos, DO: Discipline 5: Dos and Dont’s When Your Kids Won’t Listen

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu