Magija položaja na stomaku

 

Jedna od najvažnijih aktivnosti koju možete provoditi sa vašom bebom  je stavljanje bebe u položaj na stomaku. Vreme  provedeno u položaju na stomaku ima ulogu u organizaciji nervnog sistema bebe. Ako zamislimo bebino telo kao kuću sa puno soba, onda  nervi sistem predstavlja kablove za električnu struju. Vreme provedeno na stomaku i rad nasuprot gravitaciji je sličan hodanju kroz kuću sa uključivanjem svih sijalica. Ne samo da se „sobe“ probude, nego  nego podstiču i ostale „sobe“ na buđenje i povezivanje u jednu celinu.

 

Zašto je važno vreme provedeno na stomaku?

Dok je na stomaku, beba uči kako da se bori sa gravitacijom držeći glavu uspravno i noseći svoju težinu na rukama, čime jača mišića vrata, ramena i trbuha. Bebe koje provode puno vremena na stomaku, nešto brže će dostići sve faze u motornom razvoju. Brže će naučiti da prebacuju težinu sa jedne na drugu stranu tela, sa desne na levu stranu, napred i pozadi, što je veoma važno za razvoj koordinacije pokreta i osećaja ravnoteže. To će joj pomoći da kasnije nauči kako da se okreće, sedi, puzi, stoji, hoda i pokreće se. Sticanjem novih motornih veština i nove perspektive, postaće sigurnija u sebe i radoznalija, što će je ohrabriti da se kreće i istražuje svet oko sebe, na prvom mestu, puzanjem.

Kada je beba na stomaku, ima mogućnost da naizmenično gleda u bliske predmete i u nešto što je na drugom kraju sobe. To joj omogućava da razvije vid na blizinu i daljinu što će joj pomoći u kasnijem uzrastu kada se bude igrala dobacivanja loptom ili bude prepisivala sa table u svesku. Takođe, jačaju očni mišići što olakšava brzo pretraživanje pogledom, fokusiranje i bolju koordinaciju očnih jabučica.

Dok spava, beba provodi dosta vremena na leđima, pa je glava stalno u istom položaju. To može da dovede do zaravnjenja lobanje na zadnjoj strani, pa stavljanje bebe u položaj na stomaku kada je budna sprečava ovu pojavu.

Kada beba podiže glavu i gleda okolo, isteže i razvija mišiće vrata, vilice i mišiće oko usta što je bitno za razvoj govora i jezičkih veština.

Položaj na stomaku isteže  stomačne mišiće i mišiće oko zgloba kuka čime se beba priprema za pokrete koje će obavljati u daljim fazama razvoja.

 

Kada treba započeti sa stavljanjem bebe u položaj na stomaku?

Zdravo novorođenče može da se stavi u položaj na stomaku odmah nakon rođenja. Što ranije počnete, to će beba ranije prihvatiti položaj na stomaku kao prirodan. U početku je možete stavljati na vaš stomak (kontakt koža-na kožu), uspostaviti kontakt očima, pevati joj, pričati.  Bebi će prijati vaš miris i toplota. Vreme na stomaku je izvanredna prilika za uspostavljanje veze između majke i deteta. Možete je staviti i da leži na vašem krilu tokom nekoliko minuta. Za to vreme je mazite po leđima, spuštajte i podižite lagano svoje noge ili ih pomerajte u stranu i, na taj način je ljuljajući, umirite.

Koliko vremena beba treba da provede u položaju na stomaku?

U početku je dovoljno po 3-5 minuta 2-3 puta dnevno. Ukoliko se beba brzo uznemiri u položaju na stomaku, stavljajte je češće a kraće na stomak dok se ne navikne. Ako vidite da će da zaspi, okrenite je na leđa i stavite je da spava. Do uzrasta od 3-4 meseca trebalo bi da provodi ukupno na stomaku bar 20 minuta, a aktivnije bebe i 40-60 minuta dnevno. Kada budu starije (4-6 meseci), pokušaće same da zauzmu položaj na stomaku.

Najbolje je da bebu stavite na stomak neposredno posle buđenja ili posle promene pelena kada je dobro raspoložena. Ukoliko je tek jela ili ima puno gasova, odložite za kasnije.

 

Šta da radim ako moja beba ne voli da bude u položaju na stomaku?

Mnoge bebe u početku odbijaju da ih stavite na pod jer je to potpuno nova perspektiva i položaj. Zato probajte da legnete pored nje, a ako i to odbija, ponovo je vratite na vaš stomak ili krilo, podsećajući je da je na sigurnom mestu i u sigurnom položaju. Ne zaboravite da su bebama najpotrebniji vaša pažnja i ljubav! Uključite i starije dete, bake i deke i ostale bliske rođake.

 

Kako treba da izgleda podloga na kojoj beba leži?

Bebe vole različite teksture materijala, tako da povremeno možete da menjate materijale na kojima će beba ležati. U početku to može da bude glatko ćebe, kasnije možete da stavite podlogu od pačvorka, heklane jastučiće, vakuum kese ispunjene različitim materijalima (raznobojnim kuglicama vate, testeninon, pirinčem, corn-flakes-om, perlicama, šuškavim papirom, masom za modelovanje…). Ruke i noge bebe treba da budu gole (beba obučena samo u bodi) zbog taktilne stimulacije. Pritiskom na kese beba može sama da proizvodi zvuke!

Podloga može da bude i lopta (za pilates ili velika lopta za more) na kojoj ćete držati bebu u položaju na stomaku i pokretati je zajedno sa loptom napred-nazad i levo-desno. Za to vreme joj pevajte i pričajte.

Photo: C.R.A.F.T.

Možete da kupite i obruč (hula-hop) i ukrasite ga različitim materijalima i okačite o njega igračke i zvečke. Bebu stavite unutar obruča.

Ispod pazuha bebi možete staviti urolan peškir i tako joj podići prednji deo tela, vodeći računa da joj laktovi budu ispod ramena.

Ispred bebe stavite ogledalo i razne igračke. Menjajte im mesto (napred, sa strane), podstičite bebu da se kreće ka igrački. Lezite ispred bebe, pevajte joj i recitujte. Kada ste pored nje, čitajte zajedno knjigu. U kasnijem uzrastu, bebe će voleti svetleće i zvučne igračke koje će same aktivirati pritiskom na dugme.

I nikada je ne ispuštajte iz vida!

Više o razvoju kretanja na stomaku pogledajte na sledećem linku.

Izvor:

  1. Howland G: Why Is Tummy Time Important? 10 Tips for Tummy Time Success
  2. Tummy time

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu