Počinje školska godina. Završena je kupovina školskih knjiga i pribora, počinje priprema za inicijalne testove. Da bi od prvog dana ostvarili dobre rezultate, pored uspostavljanja dobre rutine spavanja i radnih navika, neophodna je i dobra ishrana. Istraživanja su pokazala da deca koju doručkuju imaju bolje rezultate i uspešnija su u školi, imaju bolju koncentraciju i više energije. Za optimalan rast i razvoj neophodno je da hranom unose sve nutritivne sastojke. Dobra ishrana povezana je sa dobrim zdravljem u celini, dobrim raspoloženjem, boljom koncentracijom, većom energijom, boljim imunitetom.
U današnje vreme se ishrana uglavnom sastoji od visoko prerađenih namirnica, koje su najbogatije raznim vrstama šećera i aditiva. Nepravilna ishrana povećava rizik za pojavu hroničnih bolesti (sve više i u periodu adolescencije!), od kojih su najčešći gojaznost i dijabetes tipa 2, a kasnije povišen krvni pritisak, bolesti srca i druge bolesti.
Novije istraživanje, koje je obuhvatilo 218.000 ljudi u 50 zemalja, promoviše ishranu bogatu voćem i povrćem, orašastim plodovima, mahunarkama, mlečnim proizvodima, ribom i (neprerađenim) crvenim mesom u cilju smanjenja rizika.
Šta naša deca najčešće jedu za užinu u školi?
Škole su u obavezi da istaknu na oglasnoj tabli kakve obroke nude u školi. Treba praviti razliku između užine i doručka u školi, jer nutritivni sastav doručka i užine nije isti. Takođe, ukoliko je dete tokom celog dana u školi (celodnevna nastava ili produženi boravak), treba se obavestiti o broju, strukturi i sastavu obroka koje će dete imati, kao i o jelovniku, da bi tokom dana kada je na jelovniku hrana koju dete ne voli, hranu ponelo od kuće.
Primer jelovnika u jednoj osnovnoj školi 2018.godine:
Mekika | Jogurt |
Sendvič sa šunkom | Čaj |
Mini piroška | Čaj ili slatkiš |
Slana pita sa sirom | Jogurt |
Pecivo sa džemom | Sok ili voće |
Kifla sa sirom | Jogurt |
Sendvič sa parizerom | Čaj |
Pljeskavica | Čaj ili slatkiš |
Slana pita sa zeljem | Jogurt |
Krofna | Sok ili voće |
Prženice | Jogurt |
Sendvič sa kobasicom | Čaj |
Kifla sa paštetom | Čaj ili slatkiš |
Slana pita sa mesom | Jogurt |
Pita sa jabukama | Sok ili voće |
Kada analiziramo jelovnik, postavlja se nekoliko ključnih pitanja:
Koji su dominantni sastojci užine? Zašto „sok ili voće“ kada znamo da je sok koncentrat šećera, a voće neprerađena hrana, bogata vlaknima? Da li dete zaista može da prati nastavu tokom šest časova ako pojede pitu sa jabukama, pecivo sa džemom i popije sok ili pojede kiflu sa paštetom i slatkiš? Da li su se roditelji prilikom izbora da deca nemaju đačku kuhinju ili imaju bilo kakvu kuhinju, opredelili za nametanje jelovnika od strane dobavljača jer se užine u školi više ne spremaju? I pitanje koje svih ovih godina, od kada mi dete ide u školu, lebdi u vazduhu:
Na osnovu kojih pravilnika se određuje sastav školske užine?
„Pravilnik o bližim uslovima za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnim školama“, stupio je na snagu 15.9.2018., čime se Srbija, konačno, približila zemljama iz okruženja (Hrvatska je usvojila nove smernice 2012.godine, sa receptima u zavisnosti od godišnjeg doba, Slovenija 2010.) Nadamo se da će se Pravilnik poštovati i da će se, kao u Velikoj Britaniji, vršiti i kritička evaluacija primene standarda ishrane u školama. U pojedinim školama u Srbiji postoji „Pravilnik o radu đačke kuhinje“, koga na predlog Saveta roditelja usvaja Školski odbor, pa bi preporuka bila da se oni usklade sa postojećim, novim Pravilnikom, a da se u njega unesu i specifičnosti u organizovanju ishrane đaka u zavisnosti od škole i načina organizovanja nastave.
Da li i kako roditelji mogu da poboljšaju ishranu đaka?
Prvo morate da date odgovor na nekoliko pitanja: Da li zaista želite da vaše dete ima zdraviju užinu ili vam to nije od presudnog značaja? Da li ste spremni da izdvojite dodatno vreme za planiranje i pripremu užine? Na koji način ćete ubediti dete da prestane da jede visoko prerađenu hranu i pije sokove i pređe na zdravije obroke? Da li ste spremni da menjate sebe i navike u ishrani cele porodice?

Prvo je neophodno da usvojite nekoliko pravila:
- Počnite polako. Razgovarajte sa decom o prednostima zdrave ishrane. Ne morate odmah izbaciti iz kuće sokove i grickalice. Kada se potroše, jednostavno nemojte kupiti druge. Morate na svom primeru pokazati da vam je stalo da cela porodica učestvuje u promeni navika u ishrani. Počnite od doručka, prvo tokom vikenda, kada ste slobodni. Nemojte ga kupovati ili izaći sa porodicom u pekaru ili restoran, dovoljno je da ispržite jaja sa povrćem, uz sir, maslinke i salatu dobićete odličan i hranljiv obrok.
- Uključite svoje dete u izradu jelovnika. Pogledajte školski jelovnik, neka dete samo obeleži ono što misli da nije „zdravo“. Zamenite ga zdravijim alternativama.
- Organizujte se. Uvek u kući imajte kuvana jaja, komadiće grilovanog i svežeg povrća, konzervu tunjevine u salamuri, tvrđi kačkavalj, orašaste plodove. Planirajte obroke unapred i obavite kupovinu tokom vikenda.
- Upotrebite „ostatke“ hrane od prethodnog dana. Kada spremate ćufte ili šnicle, ili grilujete povrće, spremite malo više da bi sledećeg dana mogli da napravite „ražnjiće“ od ćufti i povrća i spakujete detetu u kutiju za užinu. U drugu pregradu stavite ražnjiće od voća ili seckano voće u koje je zabodena polovina čačkalice. Za sebe možete da napravite salatu u tegli sa seckanim ostacima mesa i ponesete na posao umesto ručka.
- Izbegavajte kupovni hleb i peciva. Tokom vikenda umesite hleb od brašna koje želite. Ako dete voli samo beli hleb, u početku jedan deo brašna zamenite nekim integralnim brašnom (heljda, raž, spelta, ječam). Isecite hleb na tanke kriške i stavite deo u frižider, drugi deo u zamrzivač. Možete da napravite „Pitu od prosa“, „Pileće rolnice sa povrćem“ ili „Pitu od heljde“. Ako pravite projice, obogatite ih povrćem i seckanom slaninom. Dogovorite se sa detetom da jednom ili dva puta nedeljno jede užinu „bez hleba i brašna od žitarica“: možete da napravite „Picu bez brašna“ ili „Pitu sa mesom“.
- Pravite domaće paštete. Ispecite jednu skušu više za ručak i od nje napravite riblju paštetu. Od ostataka pileće džigerice, uz dodatak otopljenog maslaca, začina i povrća (brokoli, tikvice, luk) takođe napravite paštetu, kao i paštetu od piletine.
- Izbegavajte sokove i gazirane napitke. Jedna limenka takvog pića sadrži oko 10 kafenih kašičica šećera i 150 kCal. Konzumiranjem samo jedne limenke dnevno povećava se rizik od gojaznosti za 60%. Bolje detetu spakujte flašicu sa vodom.
- „Komplet za prvu pomoć“. U metalnu kutijicu (od bombona) možete spakovati bademe, bundevino seme, orahe, suvo voće. Ako je dete jako gladno, to je bolja alternativa od slatkiša.
Važno: Ukoliko dete ima više od 5 časova, poželjno je da ponese dve užine, ili da doručkuje (ruča) kod kuće i ponese još jednu užinu i voće u školu. Deca se žale da posle obroka u kome dominiraju (nezdravi) ugljeni hidrati osećaju zamor i nervozu već od 4. časa u školi i da slabije prate nastavu tokom narednih časova zbog oslabljene koncentracije, a na odmorima se više svađaju.

Primenom prethodnih pravila, dobili smo kvalitetniji, korigovan jelovnik:
Pizza bez brašna | Čaj, voće |
Rolnice sa piletinom | Jogurt |
Ražnjići od ćufti i povrća | Ražnjići od voća |
Rolnice sa sirom | Jogurt |
Sendvič sa ribljom paštetom | Čaj, voće |
Pita od heljde sa sirom | Čaj, voće |
Sendvič sa paštetom od džigerice | Jogurt |
Ražnjići od piletine i povrća | Ražnjići od voća |
Rolnice sa zeljem i sirom | Čaj, voće |
Mafini sa sirom, bademima i malinama | Čaj |
Prženice od integralnog hleba | Jogurt |
Pita (bez brašna) sa mesom | Jogurt |
Tortilja sa pilećom paštetom i povrćem | Čaj, voće |
Pita od prosa i paprike | Jogurt, voće |
Ražnjići od ribljih ćufti i povrća | Ražnjići od voća |
Revizija teksta: 22.8.2019.