Da li je povišena temperatura prijatelj ili neprijatelj?

Ne tako davno, u eri pre početka široke primene antibiotika i vakcina, deca su uglavnom umirala od infektivnih bolesti. Jedan od glavnih simptoma bila je i povišena temperatura, zbog čega se u svaku kuću, sa pojavom povišene temperature, useljavao i strah. Tako se generacijama strah od povišene temperature i njeno označavanje kao nepredvidivog neprijatelja inkorporirao u naše kolektivno pamćenje.

Koja je normalna temperatura tela i šta ona znači za telo?

Proizvodnja i odavanje toplote u ljudskom organizmu strogo su regulisani moćnim termoregulatornim mehanizmima, čime se telesna temperatura održava u uskim granicama. Dnevni temperaturni ritam uključuje fiziološko noćno snižavanje za 0,5-0,70C u odnosnu na temperaturu tela danju (zato je telesna temperatura najniža rano ujutru!), kao i održavanje iste telesne temperature tela uprkos promeni temperature okoline od 00C do +400C. Van toga, život čoveka je moguć usled civilizacijskog prilagođavanja spoljašnje sredine.

Centar za termoregulaciju u ljudskom organizmu nalazi se u hipotalamusu (koji je deo mozga) i ponaša se kao termostat, što znači da je podešen na određen nivo temperature u telu koji se stalno održava. Održavanje stalne temperature je važno za odvijanje metaboličkih procesa u organizmu i funkciju organa.

Normalne vrednosti temperature variraju u zavisnosti od mesta merenja i vrste toplomera. Povišena temperatura je:

  • Merena rektalno, na bubnoj opni ili na čelu >380C,
  • Merena oralno (pod jezikom) >37,80C,
  • Merena pod pazuhom >37,20C.

Temperatura tela, naročito kod dece, može da varira i u zavisnosti od fizičke aktivnosti, intenzivnog plakanja, pretopljavanja usled spavanja ili preteranog oblačenja, povišene temperature u sobi, povećane vlažnosti vazduha ili zbog jela. U tim situacijama deca odaju više toplote, pa se temperatura kože normalizuje nakon 20 minuta.

Da li je povišena temperatura u toku infekcije štetna za organizam?

Najčešće je povišena temperatura propratna pojava zaraznih (infektivnih) bolesti, mada može nastati i iz drugih razloga (neinfektivne-imunološke reakcije, imunizacije, usled dejstva nekih lekova, tumora i dr.).

Virusi, bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi  luče supstance koje podese centar za termoregulaciju na viši nivo čime se aktiviraju mehanizmi pojačanog stvaranja (drhtavica) i smanjenog odavanja toplote u organizmu (suženje krvnih sudova kože-hladna koža). Time se poveća temperatura tela.

Povišena temperatura aktivira imuni sistem organizma. Povećava se stvaranje odbrambenih ćelija-leukocita, aktiviraju se procesi u odbrambenim ćelijama kojima se uništavaju mikroorganizmi, povećava se stvaranje antitela, aktiviraju se i drugi mehanizmi odbrane. I drugi organi se prilagođavaju: ubrzavaju se rad srca i disanje, pojačava se metabolizam.

Da li povišena temperatura može da ošteti mozak?

Povišena temperatura u toku infekcije ne može da ošteti mozak. Temperatura između 37,80C i 400C je vrlo  pogodna za odbranu organizma od infekcije. Samo temperatura preko 420C može da bude opasna za mozak, ali deca gotovo nikad nemaju toliko povišenu temperaturu, osim ako spoljašnja temperatura nije previše visoka (kao npr. u automobilu na suncu u kome dete ostane zaključano).

Da li svako dete dobije „fras“ ako mu poraste temperatura?

Samo 4% dece dobije „fras“ (febrilni napad) pri povišenoj temperaturi, on traje kratko (do nekoliko minuta) i ne ostavlja posledice. Najčešće se dešava pri naglom skoku temperature. Deca koja su imala „fras“ nemaju povišen rizik za usporeni razvoj govora, probleme u učenju ili epilepsiju.

Da li povišenu temperaturu treba snižavati?

Kod većine dece, temperatura između 390C i 39,50C ne izaziva nikave druge tegobe. Ukolike se dete igra, uzima dosta tečnosti i spava normalno, malo je verovatno da će lek za temperaturu ubrzati ozdravljenje.

Mnogi roditelji misle da će temperatura porasti „do neba“ ako ne pokušaju da je snize. To nije tačno, mozak „zna“ kada je telo pregrejano, a većina temperatura u toku infekcija ne prelazi 400C.  Nekada mogu da budu visoke i 40,60C do 410C, ali ni tada nisu štetne za organizam.

Povišenu temperaturu treba snižavati samo ako se vaše dete oseća loše, povraća, ne može da spava ili je dehidrirano. Ali i tada nemojte očekivati da temperatura može da se normalizuje. Treba postići cilj od  37,8-390C.

Nijedan lek za povišenu temperaturu ne može, u toku infekcije,  u potpunosti da normalizuje temperaturu. Temperatura se snizi samo za 1-1.50C.  Odgovor na lek za temperaturu ne govori ništa o prirodi infekcije, da li je ona virusna ili bakterijska. Potpuna normalizacija temperature desiće se tek kada se organizam odbrani od infekcije, a za to je potrebno bar 3-4 dana.

Kako se snižava povišena telesna tempretaura?

Kada pokušavate da snizite povišenu temperaturu, prvo dete oslobodite od previše odeće i ne pokrivajte ga previše. Dovoljno je da bude u provetrenoj sobi, obučeno u jedan sloj garderobe i pokriveno jednim prekrivačem.

Lekovi za snižavanje temperature su:

  • Paracetamol (Panadol, Febricet, Efferalgan, Paracetamol), koji se daje na 4-6 sati i deluje direktno na termostat u mozgu snižavajući njegovu temperaturu (nemojte ga davati detetu mlađem od 3 meseca bez prethodnog pregleda lekara!),
  • Ibuprofen (Brufen, Nurofen, Blokmax), koji se daje na 6-8 sati i pomaže u regulaciji zapaljenskog procesa kao uzroku infekcije (ne bi ga trebalo davati deci mlađoj od 6 meseci).

Mogu se davati i naizmenično kod uporno visoke temperature, prateći doziranje i ritam davanja svakog leka pojedinačno, a u dogovoru sa pedijatrom.

Nakon primene leka, kada su dlanovi i stopala topli, možete dete rashladiti tuširanjem mlakom vodom ili stavljanjem obloga ispod pazuha i iza kolena gde su neposredno ispod kože locirani veliki krvni sudovi. Obloge od krompira ili projinog brašna i belanaca, koje su se tradicionalno stavljali na tabane, nisu od naročite pomoći jer su na tim mestima krvni sudovi malih dimenzija te ne mogu rashladiti ceo organizam.

Alkoholne obloge se ne preporučuju jer može da dođe do intoksikacije alkoholom, kao ni obloge i kupanje ledenom vodom jer mogu da izazovu drhtavicu i ponovno povišenje temperature.

Da li nam visina temperature govori o težini bolesti?

Ako je temperatura visoka, bolest može i ne mora biti ozbiljna. Ali, ako dete izgleda veoma bolesno, uzročnik bolesti je verovatno ozbiljan.

Bitan je i uzrast deteta. Novorođenče sa povišenom temperaturom uvek smatramo ozbiljno bolesnim.

Ukoliko dete ima povišenu temperaturu i veoma je iritabilno, konfuzno, teško diše, ima ukočen vrat, ne pokreće jednu ruku ili nogu ili ima „fras“, odmah se javite pedijatru. Ukoliko ste jako zabrinuti za svoje dete iz bilo kog razloga, takođe se odmah javite doktoru.

Svako dete koje je mlađe od 6 meseci i ima povišenu temperaturu treba da pregleda lekar, da bi isključio težu bolest kao uzrok. Deca starija od 6 meseci do 2 godine, ukoliko su dobrog opšteg stanja i nemaju druge tegobe osim povišene temperature, mogu biti odvedena na pregled kod pedijatra ukoliko  temperatura traje duže od 48 sati.

I NE ZABORAVITE, POVIŠENA TEMPERATURA SE BORI PROTIV INFEKCIJE VAŠEG DETETA. ONA JE PRIJATELJ, A NE NEPRIJATELJ VAŠEG DETETA.

 

Izvor:

  1. Kovač Z., Naranscik P. Poremećaji termoregulacije, u knjizi Gamulin S., Marušić M. Patofiziologija, Medicinska naklada Zagreb, 1998., str.333-341
  2. Schmidth Pediatric Guidelines LLC: Fever-Myths Versus Facts, Seattle Children’s Hospital (last revised 03/14/2019)

 

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu