Kako da preživite napade besa kod malog deteta?

Ukoliko imate dete koje ima napade besa, sigurno niste baš presrećni. Niste jedini. Uvek imate utisak da nema šanse da pobedite u toj bici. Zato prvo duboko udahnite…

Zašto deca imaju napade besa?

Napadi besa (temper tantrum) su veoma česti, podjednako kod dečaka i devojčica i najčešći su u uzrastu između 1 i 3 godine. Mogu se ispoljiti cmizdrenjem i plakanjem, ali i vrištanjem, šutiranjem, udaranjem i zadržavanjem daha. Kod neke dece se ispoljavaju često, kod druge dece retko.

Napadi besa predstavljaju normalan deo dečjeg razvoja. To je način da deca pokažu da su uznemirena ili frustrirana. Najčešće počinju u drugoj godini života kada počinju da se razvijaju jezičke veštine. S obzirom da mala deca ne mogu da kažu šta žele, osećaju ili šta im je potrebno, osećaj frustriranosti mogu izraziti napadom besa. Kako rastu i poboljšavaju jezičke veštine, napadi besa se proređuju i nestaju.

Mala deca žele nezavisnost i kontrolu svoje okoline, što je više od onoga sa čim mogu da se izbore. Određena situacija uzburka emocije deteta koje ono ne može da obradi. Ulazi u stanje prevelike razdražljivosti i to doživljava kao užas (kao da ga je zaista spopalo nešto čega ne može da se oslobodi!). Ostaje zaglavljeno u tom stanju i ne može samo da povrati balans. Roditelji to vide kao napad besa. Oni se uobičajeno dešavaju kada je dete umorno, gladno ili oseća neku neprijatnost. Veštinu kako da se izbori sa frustracijom dete stiče vremenom.

Kako da izbegnete napade besa?

  • Pružite detetu pozitivnu pažnju. Neka vam pređe u naviku da obratite pažnju na dete kada se dobro ponaša. Nagradite ga pohvalom i pažnjom za pozitivno ponašanje.
  • Dajte detetu kontrolu nad malim stvarima. Dajte mu da bira između dve stvari. Pitajte ga da li hoće da pere zube pre ili posle kupanja. Ako ga samo pitate da li hoće da opere zube, odgovor će najverovatnije biti negativan.
  • Stvari koje dete ne sme da dira držite van domašaja. Na taj način manje je verovatno da ćete započeti borbu sa detetom. To nije uvek moguće, naročito ako se nađete u nekontrolisanim uslovima, npr. u prodavnici. Kada ste u prodavnici, a dete vam nešto traži, stavite sve stvari na spisak (umesto da kažete “Ne”). Na kraju kupovine ponudite mu da izabere 2 ili 3 stvari sa tog spiska za koje mislite da su adekvatne. Zato je najbolje da u prodavnicu idete sa sopstvenim spiskom i pokažete detetu da sledite određena pravila.
  • Skrenite pažnju detetu. Deca kratko drže pažnju pa to iskoristite da mu je skrenete na nešto drugo što može da dobije ili uradi. Započnite novu aktivnost umesto one koja ih frustira ili je zabranjena. Ili, jednostavno, promenite okolinu. Odvedite dete u drugu sobu ili napolje.
  • Pomozite detetu da nauči nove veštine. Pohvalite ga da mu pomognete da se oseća ponosno na ono što može da uradi. Počnite sa jednostavnim zadacima pre nego što pređete na složenije i teže.
  • Pažljivo razmotrite zahtev deteta pre nego što kažete ne. Da li je to što traži preterano? Ako nije, popustite. Ne morate da pobedite baš u svakoj bici.
  • Treba da znate granice kod svog deteta. Ako je dete umorno ili gladno, nije pravo vreme za odlazak u kupovinu ili u goste.

Kako da se ponašate kada dete dobije napad besa?

Čak i deca pedijatara imaju napade besa u javnosti, verovali ili ne. Sva deca se igraju emocijama svojih roditelja i nije ni najmanje jednostavno u tim situacijama udahnuti duboko i opustiti se. Ukoliko ste napeti, više energije će vam biti potrebno da se adekvatno izborite sa napadom besa. Deca žude za pažnjom, bilo da je ona pozitivna ili negativna. Uvek imajte na umu da je vaš zadatak da dete nauči da se smiri.

Neka deca će se smiriti ako ih samo uzmete u naručje i zagrlite. To se naročito odnosi na napade besa na ulici jer najbitnije je da dete bude sigurno i da se ne povredi.  Ne obraćajte pažnju na čudne poglede ljudi na ulici. Oni ili nemaju decu ili su im deca toliko davno bila mala da su zaboravili kako to izgleda.

Pokušajte da razumete osećanja vašeg deteta. Ako detetu npr. ispadne kugla sladoleda iz korneta, recite mu da ga razumete i da bi se i vi naljutili. Time mu dajete šansu da preuzme kontrolu nad situacijom i da se smiri.

Nekada je jedino rešenje da sačekate da napad besa prođe dok ste vi pored deteta. Važno je da zna da ste tu! Budite konzistentni i mirni u svom nastupu. Ako mu jednom date ono što želi kada počne da besni a drugi put ne, stanje će biti sve gore.

Ukoliko dete pokušava nešto da dobije koristeći napad besa, nemojte mu to dati, iako mu uobičajeno dajete i kada ne besni. Tako birate dugoročnu dobrobit za dete pre nego kratkoročnu dobit od trenutnog smirivanja. Zato je prevladavanje napada besa kod male dece pravo herojsko delo roditelja.

Svako dete je posebno. Pokažite mu da ste uvek tu za njega. I ne zaboravite, za većinu dece to je samo faza u razvoju.

Šta da radite „posle oluje“?

Ne „nagrađujte“ dete za napade besa tako što ćete popustiti ili se svađati. Čim počnete svađu sa detetom, izgubili ste bitku. Bolje ga pohvalite zato što je postiglo kontrolu nad emocijama i prekinulo napad besa.

Deca su naročito osetljiva nakon napada besa jer misle da se roditeljima manje sviđaju. Kada se dete smiri zagrlite ga, treba da zna da ga volite bez obzira na sve.

Potrudite se da dete dovoljno spava. Kada spava premalo, postaje nervozno, razdražljivo, odbijajuće i pokazuje ekstreme u ponašanju. Kada ga „vratite u normalu“ i povećate satnicu spavanja (11-14 sati za 24 sata, uključujući i dnevno spavanje), možete u potpunosti da se rešite napada besa. Zato negujte večernje rutine uspavljivanja od odojačkog uzrasta i ne primajte goste uveče.

I ne sudite sebi na osnovu broja napada besa koje vaše dete ima. Niste ništa lošiji roditelj zbog toga. Samo ste ljudsko biće, a učenje na greškama je deo roditeljstva.

 

Izvor: O’Donnell L.M., PsyD: Temper Tantrums, Kids Health (The Nemours Foundation), 2018.

Photo: www.pixaby.com

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu