Godišnji odmor sa decom – Priručna apoteka

Ukoliko dete koristi hroničnu terapiju, ponesite dovoljno lekova i ne prekidajte terapiju.

Neka vam karton vakcinacije za dete bude pri ruci. Vrlo ja važno da li je dete vakcinisano protiv tetanusa, jer bi u slučaju povrede, ako nije vakcinisano ili ne postoje podaci o vakcinaciji, moralo da dobije i vakcinu i serum.

Obavezan je toplomer i neotvoren lek za temperaturu (paracetamol, ibuprofen), za vas i dete, koje najčešće pijete.

Tretman povraćanja i proliva

Na letovanju su najčešće crevne infekcije. Ponesite 70% alkohol za dezinfekciju ruku (za usput i smeštaj u koji idete-nikad se ne zna!). Pre polaska na put možete (ali nije obavezno) da počnete preventivno da pijete probiotski preparat (najbolje je onaj koji sadrži Lactobacillus GG i S. Boulardi) ili da to uzmete ako imate tegobe. To se odnosi i na decu. Osnovna je dobra higijena ruku i namirnica (temeljno pranje povrća i voća,  uključujući  i koru dinje i lubenice!). Obavezno ponesite sredstva za nadoknadu tečnosti (Humana elektolit, Rehidromix, Rehidran, ORS, Orosal…). U slučaju povraćanja, obustaviti unos hrane na usta, piti po 1 kafenu kašičica tečnosti na pet minuta. Ako povraćanje prestane, povećati unos tečnosti, a nakon 4 sata početi sa unosom hrane (princip: češće a manje). Gubitak tečnosti se ne nadoknađuje Coca Colom ili nekim drugim sličnim napitkom! Možete pokušati sa domaćim sokom od jabuke koji ćete razblažiti sa vodom (1:1), ukoliko dete odbija sredstva za nadoknadu tečnosti.

Procenite stepen dehidracije kod deteta. Ukoliko je jezik suv, oči upale, plače bez suza, mlitavo je i pospano, potražite pomoć lekara jer je u pitanju teži stepen dehidracije.

U slučaju proliva, pored probiotika, unositi rastvor za nadoknadu tečnosti po želji (princip: što više tečnih stolica-veći unos rastvora), izbegavati sokove (imaju šećera), osim domaćeg soka od jabuke razblažitienog sa vodom (1:1). Ne uzimati lekove koji zaustavljaju proliv (kao što je Loperamid)!

Tretman rana i infekcija kože

Obavezno poneti 3% hidrogen, povidon jodid, nekoliko gaza, flastere jer se deca često povređuju-padaju. Prvo operete ruke i dezinfikujte ih alkoholom. Najpre isperete ranu hidrogenom, očistite povidon jodom i stavite flaster ili gazu. Ako je rana površinska, to će biti dovoljno, ako je dublja ili opsežna, javićete se lekaru.

Česte su i infekcije kože. Pored dobre higijene, kožu treba tretirati antibiotskim mastima (Stanicid, Gentamicin), a nekad je potreban i oralni antibiotik (Cefaleksin, Eritromicin). Vaš pedijatar će vam preporučiti šta je najbolje da ponesete, u zavisnosti od toga da li je dete alergično na lekove ili ne.

Tretman infekcija očiju

Vrlo često deca na plaži trljaju oči prljavim rukama, pa se pojavi crvenilo oka. U tom slučaju 5-6 puta dnevno ispirajte oči fiziološkim rastvorom (amp. Physiomer Baby): nakvasite dve sterilne komprese, prebrišete očne kapke, počev od čistije strane u cilju izbegavanja proširivanja nečistoća duž oka. Upotrebite posebnu kompresu za svako oko! Tri puta dnevno nakon toalete oka stavite mast u oko (Enbecin, Hloramfenikol).

Ujedi insekata i druge iritacije na koži

Protiv ujeda insekata ponesite neki od repelenata na biljnoj bazi u spreju (npr.Mapez sprej) kao preventivu. Mesto ujeda mažite biljnim gelom protiv ujeda insekata (npr. Hiper Hama Gel) ili naprskajte sprej Dermo Sens, koji služi za tretiranje svih vrsta iritacija na koži (crvenila i opekotina od sunca, iritacije od dodira meduze, koprive, kod pogoršanja ekcema, svraba kod ovčjih boginja).

Alergije

Obavezan je i sirup protiv alergija-antihistaminik (Aerius, Presing). Deca mogu da popiju 1/2-1 kašičice, odrasli i deca preko 12 godina 2 kašičice.

Šta da radim ako dete ima česte bronhitise?

Ako vaše dete ima česte bronhitise, ponećete Spalmotil sir. ili Ventolin sprej. Inhalator nije obavezan, osim ako dete ne korsti preventivnu terapiju koju sprovodite preko inhalatora.

Ako nosite oralne antibiotike-sirupe, ponesite nerastvorene. U slučaju potrebe rastvoriće vam u svakoj apoteci ili, po upustvu u kutiji, rastvorite sami sa prokuvanom, ohlađenom vodom.

I ne zaboravite, ako sve ponesete, verovatno vam neće biti potrebno!

 

Tekst revidiran 24.5.2019.

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Četvrtak 10:00-18:00
Petak 10:00-16:00
Subota 10:00-12:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu