Godišnji odmor sa decom – Priručna apoteka

Ukoliko dete koristi hroničnu terapiju, poneti dovoljno lekova i ne prekidati terapiju.

Ponesite karton vakcinacije za dete. Vrlo ja važno da li je dete vakcinisano protiv tetanusa, jer bi u slučaju povrede, ako nije vakcinisano ili ne postoje podaci o vakcinaciji, moralo da dobije i vakcinu i serum.

Obavezan je toplomer i neotvoren lek za temperaturu (paracetamol, ibuprofen), za vas i dete, koje najčešće pijete.

Na letovanju su najčešće crevne infekcije. Ponesite 70% alkohol za dezinfekciju ruku (za usput i smeštaj u koji idete-nikad se ne zna!). Pre polaska na put možete da počnete preventivno da pijete probiotski preparat (najbolje je onaj koji sadrži Lactobacillus GG i S. Boulardi) ili da to uzmete ako imate tegobe. To se odnosi i na decu. Osnovna je dobra higijena ruku i namirnica (temeljno pranje povrća i voća,  uključujući  i koru dinje i lubenice!). Obavezno ponesite sredstva za nadoknadu tečnosti (Humana elektolit, Rehidromix, Rehidran, ORS, Orosal…). U slučaju povraćanja, obustaviti unos hrane na usta, piti po 1 kafenu kašičica tečnosti na pet minuta. Ako povraćanje prestane, povećati unos tečnosti, a nakon 4 sata početi sa unosom hrane (princip: češće a manje). Gubitak tečnosti se ne nadoknađuje Coca Colom ili nekim drugim sličnim napitkom! Možete pokušati sa domaćim sokom od jabuke koji ćete razblažiti sa vodom (1:1), ukoliko dete odbija sredstva za nadoknadu tečnosti.

Procenite stepen dehidracije kod deteta. Ukoliko je jezik suv, oči upale, plače bez suza, mlitavo je i pospano, potražite pomoć lekara jer je u pitanju teži stepen dehidracije.

U slučaju proliva, pored probiotika, unositi rastvor za nadoknadu tečnosti po želji (princip: što više tečnih stolica-veći unos rastvora), izbegavati sokove (imaju šećera), osim domaćeg soka od jabuke razblažitienog sa vodom (1:1). Ne uzimati lekove koji zaustavljaju proliv (kao što je Loperamid)!

Obavezno poneti 3% hidrogen, povidon jodid, nekoliko gaza, flastere jer se deca često povređuju-padaju. Prvo operete ruke i dezinfikujte ih alkoholom. Najpre isperete ranu hidrogenom, očistite povidon jodom i stavite flaster ili gazu. Ako je rana površinska, to će biti dovoljno, ako je dublja ili opsežna, javićete se lekaru.

Česte su i infekcije kože. Pored dobre higijene, kožu treba tretirati antibiotskim mastima (Stanicid, Gentamicin), a nekad je potreban i oralni antibiotik (Cefaleksin, Eritromicin). Vaš pedijatar će vam preporučiti šta je najbolje da ponesete, u zavisnosti od toga da li je dete alergično na lekove ili ne.

Vrlo često deca na plaži trljaju oči prljavim rukama, pa se pojavi crvenilo oka. U tom slučaju 5-6 puta dnevno ispirajte oči fiziološkim rastvorom (amp. Physiomer Baby). Nakvasiti dve sterilne komprese.
Prebrisati očne kapke, počev od čistije strane u cilju izbegavanja proširivanja nečistoća duž oka. Upotrebiti posebnu kompresu za svako oko. Tri puta dnevno nakon toalete oka staviti mast (Enbecin, Hloramfenikol).

Protiv ujeda insekata ponesite neki od repelenata na biljnoj bazi u spreju (npr.Mapez sprej) kao preventivu. Mesto ujeda mažite biljnim gelom protiv ujeda insekata (npr. Hiper Hama Gel).

Ukoliko se na koži pojavi crvenilo od sunca, uveče namažite kožu biljnom kremom (Cortinat).

Obavezan je i sirup protiv alergija-antihistaminik (Aerius, Presing). 

Ako vaše dete ima česte bronhitise, ponećete Spalmotil sir. ili Ventolin sprej.

Ako nosite oralne antibiotike-sirupe, ponesite nerastvorene. U slučaju potrebe rastvoriće vam u svakoj apoteci ili, po upustvu u kutiji, rastvorite sami sa prokuvanom, ohlađenom vodom. I ne zaboravite, ako sve ponesete, verovatno vam neće biti potrebno!

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi