Izrasline i otoci na raznim delovima tela

Zvuči strašno, ali je uglavnom bezopasno i prolazno.

Glava vaše bebe može izgledati „spljošteno“ prvih dana po rođenju. Kosti lobanje se „pomeraju“ tokom rođenja i prolaska glave kroz porođajni kanal, ali se ubrzo „vraćaju“ u normalan položaj.

„Mekane površine“ – fontanele na glavi mogu da „oteknu“ dok beba plače, dok su u drugim situacija ravne ili čak ispod nivoa okolnih kostiju. Ne plašite se da ih dodirnete. Koža i ostala tkiva koja štite mozak su jaka i nećete povrediti vašu bebu ako je kupate ili češljate.

Neke bebe imaju otok na glavi posle rođenja koje se naziva kefalhematom. Nastaje zbog krvarenja između kosti i pokosnice i prolazi spontano, bez lečenja, nakon nekoliko nedelja.

Neke bebe (i dečaci i devojčice) mogu imati otok dojki i genitalija. Iz dojki može da ističe sekret. Ove promene su vezane za hormone majke i kada se oni izluče iz tela bebe, promene se gube. Ukoliko je dojka crvena i natečena, a dete uznemireno plače, javite se lekaru!

Neke bebe imaju otok u predelu pupka koji se povećava dok beba plače. Zove se pupčana kila (umbilikalna hernija). Može da izgleda zastrašujuće, ali ne izaziva zdravstvene probleme i uglavnom se spontano povlači nakon nekoliko meseci. Otok u predelu prepona i genitalnoj regiji može biti preponska kila, pa zahteva pregled lekara i lečenje.

Ukoliko beba ima sitne, beličaste promene u ustima, naročito na tvrdom nepcu, ne brinite se. To su Epštajnove perle,  uglavnom prolaze kako beba raste i nisu vezane za rast zuba.

(Ed 4, 2011; preuzeto sa  www.gilf.gov.au, adaptirano i prilagođeno za srpsko govorno područje)

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu