Porodični plan za korišćenje medija (mobilnih uređaja,TV-a, računara)

Mnogi ljudi, uključujući i roditelje, veruju da kompjuterske igre poboljšavaju dečju maštu, daju  im mogućnost  da zajedno rade sa drugarima i poboljšavaju kognitivne sposobnosti. Ali pitanje je kako pronaći pravu “dozu” jer preterano igranje igara utiče na razvoj uma i  tela.  Treba da budu svesni količine vremena koje dete provodi ispred ekrana (ne samo igrajući kompjuterske igre, već gledajući i druge sadržaje!),  pa je neophodno ograničiti izloženost dece elektronskim medijima pravljenjem porodičnog plana.

Koliko vremena dete može da provede ispred ekrana?

Vreme provedeno ispred ekrana je definisano prema uzrastu:

 • Zabranjeno za decu mlađu od dve godine!
 • Deca od 2-5 godina ne duže od 1 sata dnevno
 • Deca starija od 6 godina ne duže od 2 sata dnevno

Da li ista pravila treba da važe za sve članove porodice?

Najvažnije je utvrditi pravila i odgovornost za sve članove domaćinstva koji imaju mobilni telefon (roditelje, decu, bake i dede), a ne bi bilo loše da plan obuhvati i druge uređaje u kući (TV, računar, tablet), da se ne bi utvrđivala posebna pravila za svaki uređaj. U izradi plana treba da učestvuju i deca.

Prvo treba definisati u koje doba dana se koristi mobilni telefon i u kojim situacijama je obavezna komunikacija između dece i roditelja.

U kući treba odrediti zone bez mobilnih telefona i ekrana:

 • Kuhinja i trpezarija – u vreme obroka i porodičnih okupljanja
 • Sobe za spavanje – treba isključiti internet, a telefon ostaviti u drugoj prostoriji da poruke i pozivi ne bi remetili san deteta; na ovakav način se dete sprečava da dođe u iskušenja da umesto da spava koristi noću društvene mreže, a i svetlost sa ekrana telefona može da remeti uspavljivanje.

Odredite “doba dana bez ekrana” kao deo porodične rutine:

 • Jedan sat pre spavanja isključite sve mobilne uređaje i ostale „ekrane“ – gledanje u mobilni telefon, računar ili televizor kao i razni uznemirijući sadržaji mogu da remete uspavljivanje;
 • Vreme obroka – gledanje u mobilni telefon, računar ili televizor tokom obroka dovodi do prejedanja i češće pojave gojaznosti, a sprečava i komunikaciju sa članovima porodice tokom obroka; koristiti telefon ispod stola je znak loših manira;
 • Vreme za porodicu – to je bilo koji deo dana kada je porodica na okupu, bilo kada idu zajedno u školu ili putuju zajedno automobilom;
 • Vreme kada se rade domaći zadaci
 • Tokom boravka u školi
 • Za vreme hodanja po ulici
 • U automobilu (osim dugih putovanja)

Odredite u koje vreme u toku večeri ćete isključiti sve mobilne uređaje i u kojoj prostoriji ćete ih priključiti na punjač (spavaća soba roditelja, dnevna soba).

U odnosu na uzrast, treba odrediti koje će aplikacije, igrice i programe vaše dete koristiti. Ne treba da koristi samo jednu vrstu, već različite medije. U slobodno vreme možete sa decom da gledate razne sadržaje na TV-u ili na drugim medijima. Deca bolje uče iz medija kada sa odraslima podele iskustva, a vi možete biti u toku šta je popularno kod dece i tinejdžera i da vidite kako i na koji način vaše dete koristi slobodno vreme. Deci treba ograničiti ili čak zabraniti da pristupaju novim sajtovima, aplikacijama i igricama bez vašeg odobrenja i kod kuće i kod vršnjaka.

Ukoliko dete manje koristi telefon i kompjuter, imaće više vremena za čitanje, druženje, hobi, fizičke aktivnosti bar sat vremena svakog dana, spavanje (9-12 sati).

Da li treba dete uputiti kako da koristi internet?

Dete treba naučiti i da bude odgovorno na internetu:

 • Da bude pristojno i ne maltretira nikog putem interneta i mobilnog telefona i da ne dozvoli da njemu drugi rade isto;
 • Da poštuje privatnost i ne deli sa drugima fotografije ili ličnu prepisku bez dozvole;
 • Da obavesti roditelje ili nekog strarijeg ukoliko se oseća neprijatno tokom kominikacije sa nekim na internetu, ukoliko dobija neadekvatne fotografije ili poruke ili ukoliko ga neko maltretira;
 • Da prilikom registrovanja na nekom sajtu proveri Prava privatnosti;
 • Da ne deli svoje lične podatke i fotografije na internetu;
 • Da ne razgovara sa nepoznatim osobama na internetu i da upozori roditelje ako neko želi da se sa detetom tajno upozna.

Porodični plan za korišćenje medija treba da bude napisan (ili otkucan) i potpisan od strane svih članova porodice. Nepridržavanje podrazumeva i sankcije, ne samo za decu nego i za roditelje. Mislite o tome.

 

Izvor: Family Media Plan

Photo: www.pixabay.com

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu