Kakve su bebe?

Od rođenja bebe pokazuju posebnu ličnost i sposobnost za razne stvari. Počinjete da upoznajete svoju bebu na isti način na koji upoznajete bilo koju drugu osobu: posmatranjem, dodirom, razgovorom, reagovanjem na nju i provođenjem vremena sa njom. Sada ćemo navesti za šta je sve sposobna vaša beba.

  • Bebe odlično čuju još pre rođenja. Poznati su joj zvuci vašeg glasa i ostalih članova domaćinstva. Smiruju je tiši zvuci, uplaši se ili se zaplače kada je bučno.
  • Vaša beba može da vas vidi odmah po rođenju ako joj se približite. Uskoro počinje da vas prepoznaje. Udaljene objekte jasnije će videti tokom narednih meseci. Neke bebe mogu da fiksiraju pogledom lice ubrzo nakon rođenja, čak i da prate i najmanje pokrete, dok će nekima biti potrebno nekoliko nedelja da urade isto. Bebe povremeno „ukrste očima“, ali većinu vremena gledaju sa oba oka u istom pravcu. Ukoliko i nakon prvih nekoliko meseci života vaša beba nastavi da često ili stalno „ukršta očima“, odvedite je na pregled!
  • Miris i ukus. Bebe se rađaju sa razvijenim čulom mirisa i ukusa. U prvim danima života nauče da prepoznaju miris i ukus mleka svoje majke. Mogu da reaguju na neprijatne ukuse, kao npr. na neke lekove.
  • Novorođene bebe ne mogu da kontrolišu većinu svojih pokreta. Rađaju se sa nekolicinom refleksa, pokretima koje naprave kada ih dodirnete ili stimulišete na određen način, kao što su na primer Moro refleks (beba pokrene celo telo „kao da se uplaši“) ili refleks sisanja (kada stavite cuclu ili prst bebi u usta). Nisu svesne delova svog tela i ne mogu voljno da pokreću glavu, ruke ili noge.

Tokom vremena sazreva bebin nervni sistem, pa ona postepeno počinje sve više da kontroliše svoje pokrete. Nema veće nagrade za roditelje od bebinog prvog osmeha! Većina beba će početi da se smeje do 6. nedelje života, naročito ako joj roditelji stalno upućuju osmehe.

(Ed 4, 2011; preuzeto sa  www.gilf.gov.au, adaptirano i prilagođeno za srpsko govorno područje)

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi