Bronhodilatatorni ili ventolinski test

Bronhodilatatorni  ili ventolinski test predstavlja ispitivanje  plućne funkcije nakon  udisanja lekova koji šire disajne puteve. To je  spirometrijsko  ispitivanje u kom se koriste lekovi koji se zovu  bronhodilatatori  (ventolin ili berodual). Predstavlja brz, jednostavan i  bezbolan metod kojim se procenjuje plućna funkcija. Traje oko 60 minuta.

Kod dece se radi u cilju otkrivanja i dokazivanja astme i praćenja toka ove bolesti.

KAKO SE IZVODI BRONHODILTATORNI TEST?

  •  Ventolin je lek koji širi disajne puteve. Uz pomoć inhalatora ili raspršivača (nebulizatora) udisaćete ovaj lek i sačekati 15-20 minuta da lek deluje.
  • Nakon toga obaviće se spirometrija. Pedijatar-pulmolog će vam postaviti štipaljku na nos. Sa aparatom (spirometrom) ste  spojeni  preko jednokratne turbine koji se za  svakog ispitanika menja. Turbinu ćete obuhvatiti usnama tako da jezik ne  ulazi u  otvor turbine, a vazduh ne izlazi van turbine i cevi dok dišete.  Biće  potrebno da prvo lagano izduvate sav vazduh iz pluća. Ovaj  postupak ćete  ponoviti nekoliko puta.
  • Zatim ćete maksimalno  udahnuti,  obuhvatiti ustima otvor turbine i najjače i najbrže što možete  izduvati  sav vazduh iz pluća („dok pluća potpuno ne ostanu bez  vazduha“). I ovaj  postupak ćete ponoviti nekoliko puta.

 

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu