Sindrom alergije na hranu i polene

Ukoliko imate polensku kijavicu a osećate svrab ili peckanje u ustima i grlu nakon što pojedete sveže voće, povrće ili orašaste plodove,  možda bolujete od Sindroma alergije na hranu i polene ili, kao se drugačije naziva, Oralnog alergijskog sindroma (OAS). Poleni trava, drveća i korova i proteini u voću, povrću i orašastim plodovima su slični, što dovodi imuni sistem „u konfuziju“, pri čemu dolazi do ukrštene alergijske reakcije pri konzumaciji određene vrste hrane. Ta reakcija je ograničena samo na usne, usnu duplju i grlo. Iste namirnice, kada su termički obrađene (kuvane, pečene), ne izazivaju senzacije u ustima jer se grejanjem menja struktura u proteinima hrane, pa ih imuni sistem više ne porepoznaje kao alergene.

Sindrom alergije na hranu i polene se ne javlja u ranom uzrastu, već kasnije, kada počnu da se ispoljavaju simptomi polenske kijavice. Za stariju decu i tinejdžere je tipično da važe za „izbirljive u jelu“, a često su mršaviji od svojih vršnjaka tokom celog perioda rasta i razvoja.

Simptomi se javljaju neposredno posle uzimanja sirove hrane i uključuju svrab i peckanje usana, u ustima i grlu, otok usana, jezika i grla, koprivnjaču oko usana, svrab ušiju. Simptomi su više izraženi u sezoni polinacije, od proleća do jeseni. Iako ne ispolje alergiju na hranu svi koji imaju alergijsku kijavicu,  alergični na polen breze najčešće ne podnose: jabuke, kruške, breskve, nektarine, kajsije, višnje, trešnje, šljive, kivi, šargarepu, celer, peršun, papriku, lešnik, orah i badem; alergični na polene trava: breskve, celer, lubenice, paradajz, pomorandže; a alergični na ambroziju: banane, dinje, tikvice, krastavac, čaj od kamilice.

Lečenje najčešće nije potrebno jer su  simptomi blagi, pa je dovoljno izbegavati te namirnice ili ih konzumirati u kuvanom obliku, ako je to moguće. Ukoliko se posle uzimanja hrane jave reakcije i na drugim organima, udaljenim od usne duplje (gušenje, kašalj, povraćanje, osip po celom telu, pad pritiska, vrtoglavica), treba razmatrati postojanje težih oblika alergije na hranu (anafilakse).

Ne postoji specifičan test. Za potvrdu dijagnoze Sindroma alergije na hranu i polene, neophodno je, pored dobro uzete istorije bolesti, uraditi kožne probe na inhalacione alergene ili iz krvi spec. IgE na polene, čime potvrđujemo postojanje alergijske kijavice. Lečenjem alergijske kijavice imunoterapijom, koja je dostupna i u našoj zemlji,  često se gube i simptomi ukrštene alergije na hranu.

 

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu