Razvoj govora

Svaki roditelj je ushićen kada čuje prve reči svog deteta. Ali, pre nego što počne da govori, dete treba da nauči da pošalje poruku roditeljima i bez reči.

Prva komunikacija sa roditeljima obavlja se zvucima i pokretima.

Kada dete počne da brblja, u početku to čini samo iz zabave. Kasnije shvati da proizvodnjom različitih zvukova može da privuče pažnju okoline.

Uzbudljivo je kada dete počne da komunicira pokretima: dizanjem ruku (“Uzmi me!”), donošenjem igračaka (“Igraj se sa mnom!”), mahanjem rukom (“Zdravo!”) ili odmahivanjem glavom (“Ne!”). Kada dete počne da pokazuje prstom, još lakše ćete shvatiti koju poruku vam šalje.

Vrlo važan korak u razvoju govora je kada dete spoji pokret i zvuk, pokušavajući da roditelju prenese neku poruku. Zvucima i pokretima dete pokazuje o čemu želi da razgovara sa roditeljima. Kada roditelji primete pokrete deteta i koriste reči kao odgovor na te pokrete, dete čuje reči koje odgovaraju poruci koju je ono poslalo bez reči.

Što češće dete čuje reči kao odgovor na poruku koju je poslalo roditeljima pokazivanjem i brbljanjem, pre će i samo početi da ih izgovara.

 

Izvor: The Hanen Centre

Photo: www.pixabay.com

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu