Perinatalna depresija

Dolazak bebe na svet je jedan od najvažnijih životnih događaja i prirodno je da žena ima različite misli, osećanja i reakcije tokom i posle porođaja. Ukoliko značajno utiču na život žene, može se govoriti o postojanju problema mentalnog zdravlja.

Jedna od pet žena će iskusiti neki od tih problema tokom trudnoće ili tokom prve godine nakon porođaja.  Ženama je vrlo teško da govore o svojim osećanjima u trenutku kada su postale majke, zato što osećaju pritisak da moraju da budu srećne i uzbuđene, na vrhuncu svakog zadatka, dobre majke, a najviše ih brine da li će ih odvojiti od deteta ako kažu kako se osećaju.

Perinatalna depresija se javlja kod jedne od devet žena tokom trudnoće (prenatalna) ili u prvih šest nedelja nakon porođaja (postnatalna depresija). Mnogi su svesni postojanja depresije nakon prođaja, ali manje se zna da ona može nastati i tokom trudnoće.  Žena može da se oseća tužno i jadno, bezvredno, beznadežno povodom budućnosti, umorno, nesposobno da se nosi sa problemima, da bude plačljiva bez razloga, iritabilna i ljuta, agresivna ili ravnodušna prema partneru i detetu. Javljaju se problemi sa snom (teško zaspivanje ili često buđenje), apetit je loš, snižena je koncentracija, javljaju se crne misli. Osećaj krivice može dodatno izolovati ženu i usložiti problem.

Perinatalnu depresiju ne treba pomešati sa simptomima “bejbi bluza”, koji se javlja kod 50-80% žena prvih dana nakon porođaja, prolazi za nekoliko dana do dve nedelje i ne remeti svakodnevno funkcionisanje.

Iako formalnu dijagnozu mogu dobiti samo nove majke, i očevi mogu imati simptome perinatalne depresije. Zato je važno tražiti pomoć lekara i podršku šire porodice.

Lečenje treba započeti što ranije. Terapija može biti medikamentozna (antidepresivima, koje mogu da piju i trudnice i dojilje), psihoterapija (KBT) ili kombinovana, a važne su i grupe za podršku u kojima svoja iskustva prenose žene koje su prošle kroz perinatalnu depresiju jer ona se može desiti bilo kome.

 

Izvor: Postnatal depression and perinatal menthal health (pristup sajtu www.mind.org.uk  9.1.2020.)

Photo: Raising Children Network

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu