Odbijanje od flašice

Deca koja sama piju iz flašice u 2.godini imaju kontrolu nad svojom flašicom, tako da roditelji često izgube iz vida količinu mleka ili soka koju dete popije.

Neka deca osećaju sigurnost i opuštaju se dok piju mleko na flašicu tokom samouspavljivanja. Druga deca se dugo bude noću, pa ih roditelji uspavljuju flašicom sa mlekom ili sokom. Neka deca neće da piju vodu, pa majke često pribegavaju triku da vodu “oboje” sa malo soka. U tom slučaju dete stalno drži u ustima flašicu sa cuclom, što dovodi do pojave karijesa.

Ukoliko dete pije previše mleka (više od 1/2 mleka posle navršenih 12 meseci), može da počne i da odbija druge obroke.

Šta je rešenje?

Ukoliko dete sisa, ne treba  mu ni nuditi da pije iz flašice. Vodu treba u početku davati kašičicom,  u uzrastu 9-12 meseci ponudite detetu da pije iz čaše.

Ukoliko dete pije mlečnu formulu, takođe mu treba davati vodu kašičicom, ne iz flašice, u uzrastu od 9-12 meseci takođe mu ponuditi da pije iz čaše.

U uzrastu od 12-14 meseci treba detetu dati da pije mleko ili vodu isključivo iz čaše koju će samo da odabere.

Ukoliko se dete uspavljuje sa flašicom u rukama, morate postepeno da promenite večernju rutinu. Ponudite mleko iz čaše posle večere, nakon kupanja čitajte detetu priču dok ne zaspi. Budite uporni, večernju rutinu uspavljivanja počnite ranije da bi dete imalo vremena da se navikne i opusti.

Ako mislite da tokom dana pije previše mleka, umesto obroka u flašici, ponudite mu voćnu užinu koju voli.

Ako odbija mleko iz čaše, ponudite mu mleko na slamčicu.  U početku će mu biti zabavno da pravi mehuriće od vode ili mleka, ali kasnije će prihvatiti i da pije na slamčicu.

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu