Kovid 19 i vakcinacija dece

 

Završetak epidemije i normalizacija života, vraćanje svakodnevnim aktivnostima i socijalnim kontaktima  cilj je svakog čoveka na planeti. Za decu je od posebnog značaja, zbog socio-emocionalnog, fizičkog i akademskog razvoja i napretka. Infekcija novim (mutiranim) sojevima korona virusa brže se širi kroz celu populaciju, a klinička slika kod dece i mladih može biti nešto teža nego ranijih meseci, naročito kod dece koja boluju od hroničnih bolesti. Takođe, asimptomatski nosioci omogućavaju nesmetano širenje virusa u školama i sportskim timovima.

„Pfizer-BioNTech“ mRNK vakcina je bezbedna, sa veoma malim brojem nuspojava uz postignuti procenat zaštite veći nego kod starijih (preko 95%) i preporučena je od strane Udruženja pedijatara Srbije za decu iznad 12 godina. Do ovog trenutka, u SAD je skoro 10 miliona dece uzrasta 12-17 godina primilo bar jednu dozu vakcine, a 7,6 miliona dece je kompletno vakcinisano.

Da li vakcina protiv Kovida 19 daje nuspojave i reakcije u budućnosti?

Neposredne nuspojave nakon vakcinacije obuhvataju lokalnu reakciju (bol, crvenilo i otok oko mesta uboda) i sistemske reakcije (zamor, glavobolju, bol u mišićima, drhtavicu, povišenu temperaturu i mučninu) koji prolaze za nekoliko dana i ne javljaju se kod svih osoba koje su primile vakcinu. Istorija nas uči da nijedna vakcina ne može da izazove iste ili teže posledice od same bolesti niti da daje posledice u budućnosti. Zašto bi ova vakcina bila izuzetak?

Da li je vakcina protiv Kovida 19 sigurna za tinejdžere?

Sve vakcine odobrene za upotrebu kod dece prolaze rigorozna klinička ispitivanja i zahtevaju naučnu potvrdu, što je slučaj i sa vakcinom protiv Kovida 19. Ona je rezultat napretka nauke. Poštuju se svi standardi kvaliteta i sigurnosti, što nam potvrđuju i Američka, Evropska i nacionalne agencije za lekove u više zemalja, uključujući i Srbiju.

Da li mRNK vakcina može da promeni DNK?

Ne. mRNK je aktivna u citoplazmi ćelije i nikada ne ulazi u jedro, gde se, inače, nalazi DNK.

Da li vakcina protiv Kovida 19 izaziva sterilitet?

Sterilitet nije registrovan kod žena koje su prebolele Kovid 19, pa se ne može očekivati da to može biti nuspojava vakcine.

Da li su miokarditis i perikarditis povezani sa vakcinom protiv Kovida 19?

U SAD su registrovani slučajevi pojave blagog bola u grudima i drugih simptoma koji su se javili nakon dobijanja mRNK vakcine, a mogu ukazivati na zapaljenje srčanog mišića kod tinejdžera i mladih. Podaci američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) i Američke akademije za pedijatriju (AAP) pokazuju da, iako je moguća pojava povezanosti mRNK vakcine i zapaljenja srčanog mišića u prvoj nedelji nakon vakcinacije, to se dešava izuzetno retko i prolazi brzo nakon primenjene terapije.  Rizik od težih oblika bolesti Kovida 19 kod nevakcinisanih tinejdžera i mladih, uključujući i rizik od miokarditisa i perikarditisa, prevazilazi rizik od bilo kog neželjenog dejstva vakcine.

316 od 1.000.000 mlađih od 21 god., koji obole od Kovida 19, imaće MIS-C, multisistemski inflamatorni sindrom kod dece, kod koga se javlja i teža forma miokarditisa, a svako ko je nevakcinisan je u riziku da kada oboli ima težu formu Kovida 19 ili neke od posledica produženog Kovida 19.

Kada donosite odluku o tome da li će vaše dete primiti vakcinu protiv Kovida 19 ili ne, donosite odluku o tome kakav ćete rizik, kao roditelj, preuzeti na sebe. Takve odluke ste donosili svaki put kada je dete primilo neku od vakcina ili popilo lek kada je bilo bolesno. Ne dozvolite da strah bude iznad naučnih činjenica i zakona logike.

 

 

Izvor:

  1. www.udruzenjepedijatara.rs
  2. www.cdc.gov
  3. www.covid.cdc.gov
  4. Gerber JS. Should my child get Covid-19 vaccine? Division of Infectious Diseases at Children’s Hospital of Philadelphia, 5/10/2021
  5. Marshall M, Ferguson ID, Lewis P, et al. Symptomatic acute myocarditis in seven
    adolescents following Pfizer-BioNTech COVID- 19 vaccination. Pediatrics. 2021; doi:
    10.1542/peds.2021-052478
  6. Payne AB, Gilani Z, Godfred-Cato S, Belay ED, et al. Incidence of multisystem inflammatory syndrome in children in US persons infected with SARS-CoV-2. JAMA Network Open. 2021;4(6):e2116420. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.16420

 

Photo: www.pixabay.com           

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu