Kašalj kod dece

Kašalj je najčešći simptom sa kojim se pacijenati javljaju lekarima širom sveta. Nastaje kao posledica kompleksnog refleksnog fenomena koji započinju receptori za kašalj. Receptori za kašalj se nalaze u organima za disanje od grkljanja do bronhija, u paranazalnim sinusima, spoljašnjem slušnom kanalu i želucu, a okidači su zapaljenski, hemijski, mehanički ili toplotni stimulusi. Kašalj je uglavnom refleksna radnja, ali ponekad može biti voljno započet ili voljno zaustavljen.

Najčešći uzročnici kašlja u dečjem uzrastu su infekcije. Prehlade i zapaljenja gornjih disajnih puteva su sastavni deo odrastanja svakog deteta. Deca imaju u proseku 6-12 infekcija gornjih disajnih puteva godišnje, koje traju 2-3 nedelje.

Drugi uzroci kašlja mogu se razlikovati i po uzrastu: odojčad može da ima urođene anomalije na disajnim putevima, mala deca strano telo u disajnim putevima i vizing izazvan virusom, starija deca astmu i hronični rinitis, a uzroci kašlja kod adolescenata mogu biti astma, pušenje duvana i psihogeni faktori.

Da li je normalno kašljati?

Oko 1/3 dece predškolskog uzrasta kašlje duže od 10 dana nakon prehlade. Kašljem se refleksno čiste disajni putevi od viška sekreta (mukusa), čime se pluća štite od zapaljenja. Zato je važno ne sprečavati kašalj po svaku cenu i ne koristiti lekove koji gase refleks kašlja.  Kašalj koji se javlja u sklopu prehlade je ključna faza u procesu ozdravljenja, mada može da se čini i zvuči kao pogoršanje bolesti.

Nekada se roditeljima čini da deci „krči u nosu i grudima“. Ti zvuci potiču od vibracija koje stvara sekret (mukus) u nosu ili donjem delu grla. Izbacivanje sekreta (mukusa) kod deteta nam govori da je infekcija u fazi prolaska i da dete kašljem izbacuje oštećene ćelije organa za disanje. Neka deca ne umeju jako da kašlju, tako da mogu i da gutaju sekret.

Kašalj se često pogoršava noću, zato što se sekret iz nosa sinusa drenira niz grlo i izaziva kašalj koji ometa san. Neka deca povraćaju sekret u toku kašlja zbog prevelikog nadražaja receptora u grlu, a neka stalno gutaju sekret zbog čega mogu imati mučninu.

Kako roditelji mogu da olakšaju kašalj kod deteta?

Dete koje ima prehladu i kašlje treba da ostane kod kuće. Duvanski dim može da pogorša kašalj, tako da roditelji ne bi smeli da puše u kući. Nije dokazano da lekovi za kašalj mogu da pomognu, naročito u dečjem uzrastu, pa ih ne bi trebalo koristiti. Postoje dokazi da med može da smanji težinu i dužinu kašljanja, smanjujući iritacaju koju izaziva sekret u grlu. 1-2 kafene kašičice meda pola sata pre spavanja može da pomogne deci starijoj od 12 meseci. Upotreba ovlaživača vazduha u sobi za spavanje može biti od pomoći. Hladni napici mogu da smanje iritaciju grla, ali ne treba koristiti sok od pomorandže i gazirane sokove.

Znaci sa uzbunu ili kada je neophodan pregled lekara?

 • ako dete otežano ili ubrzano diše
 • ako su usnice i jezik modri
 • ako je kašalj udružen sa povišenom tempertaurom
 • ako je dete mlađe od 3 meseca i kašlje duže od nekoliko sati
 • ako ne može da dođe do daha u toku kašlja
 • ako iskašljava krv
 • ako čujno diše (ima „stridor“)
 • ako „zviždi i škripi“ kada diše
 • ako je uznemireno

Ukoliko dete kašlje duže od 3 sedmice, uglavno, danju ili kašlje produktivno, neophodan je pregled lekara.

 

Izvor:

 1. McNamara M.M., Church D.G. Kašalj, u Cabana M.D. ed. Brzi pedijatrijski vodič, Data Status 2018., str. 440-441.
 2. Solo-Josephson P. Coughing, Nemorous KidsHealth, May 2018.
 3. Clinical Practice Guidelines: Cough,  The Royal Children’s Hospital Melbourne, September 2019.

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu