Kako izabrati pravi novogodišnji poklon za dete?

Kada uđete u prodavnicu dečjih igračaka, zarobiće vas mogućnosti izbora. U vazduhu će ostati da lebdi jedno pitanje: kako izabrati poklon koji će držati pažnju detetu, dok istovremeno hrani njegovu maštu?

Nikada nećete pogrešiti ako izaberete knjigu, slagalicu, društvenu igru, loptu ili pribor za crtanje. Pravi poklon za dete je onaj koji podstiče igru, socijalnu interakciju, fizičku aktivnost ili izražavanje kreativnosti.

Knjige

Čitanje deci otvara vrata sveta i pomaže razvoj govora, kao i socijalni razvoj. Možete da izaberete neke od knjiga koje ste voleli kada ste bili mali, ili knjige sa temom koja je omiljena detetu.

Bebe i mala deca

Čitanje maloj deci je jedna od omiljenih zajedničkih aktivnosti. Knjige sa kartonskim, tvrdim stranama i knjige napravljene od vinila (plastike) ili tkanine su savršene zato što se ne gužvaju dok su u rukama. Izaberite one koje su vedrih boja i različite teksture stranica.

Početnici u čitanju

Izaberite knjigu u skladu sa čitalačkim sposobnostima deteta. Knjiga za dete treba da bude izazov, a ne da izaziva frustraciju.

Školska deca

Deca su ponosna kada pročitaju prvu knjigu koja ima više poglavlja. Izaberite knjigu koja je deo nekog serijala u kome čitalac može da bude sa omiljenim junakom čitajući više nastavaka. Na taj način će dete pročitati više knjiga!

Igre

Društvene igre i igre sa kartama izgrađuju veštine rešavanja problema, podstiču socijalne interakcije i uče decu kako da časno pobeđuju i gube. Takođe su zabava za celu porodicu.

Slagalice i kocke

Oslonac svake dečje kutije za igračke treba da budu igračke koje podstiču finu motoriku i rešavanje problema. Mala deca uživaju u ubacivanju predmeta raznih oblika u odgovarajuće otvore, a igranje kockama podstiče maštovitu igru i matematičke veštine.

Igračke za igranje napolju

Igra napolju je vrlo korisna: deca jačaju mišiće i kosti, troše kalorije, stvara im se vit. D u koži. Neke od najomiljenijih igračaka su bicikli, lopte, vijača, hula-hop, reketi za badmington, a možete kupiti plastični set potkovica i igrati zabavnu igru u dvorištu „bacanja potkovica“. Omiljena igra mog detinjstva je bila okretanje hula-hopa oko struka i preskakanje vijače sa drugaricama. Pokazujući ove igre svom detetu možete uživati u dodatnom, zajednički provedenom vremenu.

Pribor za crtanje i vajanje

Bojanke, bojice, table za crtanje, vodene boje, tempere, krede, plastelin. Njihovo korišćenje podstiče dečju maštu i finu motoriku, dok istovremeno omogućava detetu da izrazi sebe.

Magnetna slova i brojevi

Magnetna slova omogućavaju maloj deci da nauče slova, a kada budu starija, biće ponosna ako napišu i pročitaju svoje ime. Stavite ih na vrata od frižidera i svakog dana se igrajte i učite zajedno.

Igračke i razni rekviziti za maštovitu igru

Deca vole da se igraju igara prerušavanja, ali ne morate puno novca da dajete na kostime. „Kupite“ opremu u vašem ormaru, stavite u jednu kutiju garderobu, cipele, šešir, nakit i kravate.

Lutke, figure akcionih junaka i mekane životinje omogućavaju igru po različitim scenarijima, a od  saksijskih biljaka mogu da naprave „džunglu“.

Igračke posuđa, kuhinjskog pribora i delova pokućstva mogu poslužiti deci da se igraju igara pretvaranja u kuhinji, restoranu, prodavnici. Umesite zajedno sa decom medenjake raznih oblika, koje možete pokloniti drugarima i okačiti na jelku.

Digitalni uređaju

Iako su klasične igračke bolje za decu, neka deca će više voleti da im kupite video igricu ili tablet. Uvek vodite računa o uzrastu deteta i vremenu koje provodi ispred ekrana. Ako detetu kupite uređaj koji će samo ono koristiti, ono će biti njegov gospodar, pa morate da ustanovite pravila korišćenja. Korišćenje modernih tehnologija može da izoluje dete i smanji njegove interakcije sa roditeljima i drugom decom, što vodi slabijem usvajanju veština verbalne i neverbalne komunikacije. Sa uređajima se ne može razgovarati.

 

Izvor: Tomaine, S. C. Gifts That Are Great for Kids, Children’s Hospital of Philadelphia, December 2019

Photo: www.pixabay.com

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu