Ispitivanje funkcije pluća – spirometrija u ordinaciji “Doktorka Tanja”

ŠTA JE SPIROMETRIJA?

Spirometrija je test koji  se veoma često koristi za ispitivanje  disajne funkcije. To je  jednostavan, brz i bezbolan test kojim meri  zapremina vazduha  koju ispitanik može da izduva iz pluća.  Ispitivanje traje oko 15 minuta.

ZAŠTO SE IZVODI?

 • U cilju otkrivanja, dokazivanja i praćenja astme
 • U cilju ispitivanja dece koja imaju alergijsku kijavicu
 • U cilju ispitivanja dece koja imaju tegobe pri naporu
 • Kod dece koja se bave sportom
 • U cilju praćenja efekata i uspešnosti terapije kod bolesnika već boluju od ovih bolesti.

KAKO SE IZVODI:

 • Spirometrija je ispitivanje koje se obavlja tako što dišete u cev (turbinu) vezanu za aparat koja se zove spirometar. Pre nego što počnete sa  obavljanjem testa pedijatar-pilmolog će detetu  objasniti tehniku izvođenja testa. Potrebno je pažljivo slušati instrukcije i postaviti pitanja ukoliko vam nešto nije jasno. Ispravna tehnika izvođenja testa je neophodna da bi rezultati ispitivanja bili tačni.
 • Tokom ispitivanja sedite na stolici, postavlja se štipaljka na nos. Sa aparatom (spirometrom) ste spojeni preko jednokratne turbine koji se za svakog ispitanika  menja. Usnik morate obuhvati usnama tako da jezik ne ulazi u otvor usnika, a vazduh ne izlazi van usnika i cevi dok dišete.
 • Prvo ćete   lagano disati kroz usnik. Nakon toda pedijatar-pulmolog će vas zamoliti   da lagano izduvate sav vazduh iz pluća, udahnete maksimalno, zadržite  dah, čvrsto stisnete usne oko turbine i što jače i brže izduvate sav vazduh iz pluća (dok se pluća potpuno ne „isprazne“). Posle ovog možete  disati normalno i odmoriti se.
 • U cilju tačnosti i ispravnosti rezultata testa potrebno je ispitivanje ponoviti 3 puta.

POTENCIJALNI RIZICI

 • Spirometrija je veoma retko praćena komplikacijama. Kratkotrajno  nakon  testa možete osećati nedostatak vazduha ili vrtoglavicu.
 • Spirometriju ne treba da radite ukoliko trenutno bolujete od bolesti organa za disanja ili kašljete
 • Veoma retko izvođenje testa može isprovocirati ozbiljnije probleme sa disanjem.

PRIPREMA:

 • Potrebno je uzimanje određenih lekova izostavite pre ovog  ispitivanja,  ukoliko  je to lekar naglasio. Kratko-delujuće ß2 –agoniste (Ventolin, Spalmotil, Berodual)  treba  izostaviti 6 sati pre spirometrije, dugo-delujuće ß2 -agoniste 12  sati (Symbicort, Seretide), Ipratropium i Fenoterol 6 sati, a Tiotropium 24 sata.
 • Obucite komotnu odeću koja će vam omogućiti da nesmetano obavite ispitivanje.
 • Pre spirometrije nemojte imati obilan obrok.

U ordinaciji se spirometrija obavlja na najsavremenijem aparatu GANSHORN SpiroScout marke Shiller sa ultrazvučnim senzorom protoka vazduha. Turbine ScoutTube su za jednokratnu upotrebu i menjaju se posle svakog pacijenta. One su permeabilne za ultrazvuk, ali ne i za bakterije i viruse, pa kontaminacija samog uređaja nije moguća.

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu