Ishrana novorođenčeta

U prvih 6 meseci života većini beba je dovoljno majčino mleko. Po sastavu odgovara nezrelim organima novorođenčeta, idealno je prilagođeno potrebama, kao i metaboličkim mogućnostima bebe.  Sastav majčinog mleka se menja kako beba raste da bi se zadovoljile sve njene potrebe. U kolostrumu ima više  proteina, u zrelom mleku više vode, masti i šećera-laktoze. Majčino mleko je superirno po sadržaju kalcijuma, cinka i gvožđa – iskoristljivost gvožđa iz majčinog mleka je 70% tako da je anemija retka beba koje sisaju. Majčino mleko svojim kompleksnim biološkim sastavom pruža jedinstvenu zaštitu protiv infekcija i alergije, a istovremeno stimuliše pravilan razvoj imunološkog sistema bebe. Opšte je poznato da bebe koje sisaju ređe oboljevaju od akutnih infekcija disajnih organa, zapaljenja srednjeg uha, proliva.

Kada bebu treba staviti prvi put na dojku?

U prvih 10 minuta po rođenju, dok je majka još u porođajnoj sali, bebu treba staviti na dojku. Prvih nekoliko sati beba treba da sisa na pola sata, potom na 2 sata sve dok mleko ne nadođe. Vrlo je važno prepoznati rane znake gladi: beba se meškolji, pući usne, budi se. Kasni znak gladi je plač, što kod roditelja i beba predstavlja „urgentno stanje“.

Koliko mleka je dovoljno  bebi?

Broj podoja u prvim nedeljama života je neograničen. U početku bebu treba buditi i hraniti na 2-2,5 sata, kasnije će se uspostaviti ritam na 3-4 sata (8-12 puta/24 h).

– NN                      30-60ml mleka po obroku

– 2.mesec               60-90ml po obroku

– 5.mesec             120-180ml po obroku   (5-6)

– 7.-9.mesec         180-200ml po obroku   (4-5)

– 10.-12.mesec      200-240ml po obroku  (3-4)

Sastav majčinog mleka varira tokom podoja, ali i u toku dana. Najveća koncentracija masti u mleku je posle podne i uveče. Podoj treba da traje 20-ak minuta na jednoj dojci:

  • u početku se luči više vode, šećera-laktoze i proteina (prednje mleko)
  • pri kraju podoja konentracija masti raste 4-5 puta (zadnje mleko)

Zdravo novorođenče treba dojiti na zahtev, dugo koliko beba želi (dok ne izbaci bradavicu iz usta ili ne zaspi); po potrebi ponuditi i drugu dojku. Vrlo je važno ne ukidati prerano noćne podoje jer se najviše mleka luči posle ponoći!

Kako majka da zna da mleko teče?

Nakon brzog sisanja, beba počinje sporije, ritmično da sisa (jednom u sekundi), a majka oseća blage senzacije u dojci. Iz druge dojke počinje da curi mleko a majka može iznenada da oseti žeđ.

Znaci da je beba sita: polako se opušta, izbacuje bradavicu iz usta , uspava se.

Više o dojenju  na radionici.

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu