HPV virus i vakcinacija dece

Humani papiloma virus (HPV) je veoma rasprostranjen, lako se prenosi u ljudskoj populaciji. Rezervoar infekcije je čovek. Gotovo svako ljudsko biće ga može dobiti u nekom trenutku tokom svog života kao genitalnu infekciju ili infekciju sluzokože usta i ždrela. Organizam se, najčešće, izbori sa virusom u roku od 6 do 24 meseci, a da neko nikada i ne sazna da je bio inficiran, a infekciju prenosi dalje. Nekada imuni sistem ne uspe da se izbori sa infekcijom. Ne možemo tačno da znamo kod koga će se javiti rak ili drugi zdravstveni problem jer je potrebno da prođu decenije da se od HPV infekcije razvije rak.

Humani papiloma virusi su velika grupa virusa, od kojih bar 13 tipova može da izazove rak grlića materice, anusa, spoljnih genitalija kod oba pola i ređe, rak grla. Preko 1300 žena oboli, a 500 žena umre godišnje od raka grlića materice, što svrstava Srbiju u evropski vrh. U SAD je HPV virus odgovoran za pojavu čak 36.000 slučajeva karcinoma kod žena i muškaraca, a  u svakom trenutku 1 od 100 seksualno aktivnih odraslih osoba ima genitalne kondilome (bradavice).

HPV se prenosi kontaktom koža-na kožu i seksualnim putem, a zaražena trudnica može tokom porođaja svom novorođenčetu preneti infekciju i dovesti do pojave respiratorne papilomatoze (kondiloma) u usnoj duplji, ždrelu i grkljanu. HPV infekcija se najčešće dobija posle prvih seksualnih odnosa, pa se preporučuje vakcinacija devojčica i dečaka pre započinjanja seksualnih aktivnosti, najbolje je između 9. i 13. godine života. Drugi, ne manje bitan, razlog za rano započinjanje vakcinacije je snažniji imuni odgovor u predtinejdžerskom periodu sa produkcijom višeg nivoa antitela. Оvа vаkcinа pоmаžе u prеvеnciјi infеkciје raznim vrstаmа HPV-а. Vаkcinа, tаkоđе, prеvеnirа pојаvu gеnitаlnih kоndilоmа. Kаdа su dеčаci vаkcinisаni, оni imајu mаnjе mоgućnоsti dа prеnеsu HPV infеkciјu svојim pаrtnеrkаmа(imа).

U našoj zemlji je od jula 2022.  dostupna 9-valentna vakcina (Gardasil 9) koja ne sadrži virusnu DNK nego delove omotača virusa  sa površinskim proteinima više tipova HPV-a (6, 11, 16,18, 31, 33 , 45, 52 i 58), pa ne može izazvati infekciju, već stvaranje antitela. Pruža skoro 100% zaštitu od prekanceroznih promena i kondiloma, skoro svih slučajeva karcinoma grlića materice i većine karcinoma ostalih regija izazvanih HPV virusom.

Deci od 9-14 godina daju se 2 doze u razmaku od 6 meseci, a ≥15 godina 3 doze, po šemi 0,2,6, meseci (sve tri doze treba primeniti u roku od jedne godine).

Poruka roditeljima

Vakcina je bezbedna, izaziva blage, lokalne reakcije prolaznog karaktera. Dato je više od 200 mil.doza u 80 zemalja sveta. Zаštitа HPV vаkcinоm је dugоtrајna i pritоm nе gubi nа еfikаsnоsti. Nisu zаbеlеžеni pоdаci о tоmе dа sе zаštitа nаstаlа nаkоn vаkcinаciје vrеmеnоm gubi.

 

Izvor:

  1. Vаkcinа prоtiv оbоljеnjа izаzvаnih humаnim pаpilоmа virusimа (HPV) – HPV vаkcinа 
  2. Frenck RW, Perkins R. HPV: Facts About the Virus that Causes Cancer and How to Prevent It. HealthyChildren, AAP. Last updated 1/26/2022.
  3.  Vakcina protiv oboljenja izazvanog humanim papiloma virusom (HPV), GZZJB, 2022.

Photo: www.pixabay.com

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi

Specijalistička pedijatrijska ordinacija „Doktorka Tanja“

U specijalističkoj pedijatrijskoj ordinaciji „Doktorka Tanja“ moguće je dobiti dijagnozu i adekvatno lečenje bolesne dece i adolescenata, obaviti sistematske preglede, kao i preglede kod naših kolsultanata-subspecijalista sa Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“.
Posebno smo ponosni na naše Radionice (zdravstveno-vaspitni rad u malim grupama).

Ordinacija

Kursulina 39/1,
32300 Gornji Milanovac, Srbija
E-mail: info@drtanja.rs; doktorka.tanja.gm@gmail.com
(+381) 065 848 0759; 032 710 510

Ponedeljak - Petak 10:00-16:00
Van radnog vremena i praznikom po pozivu