Godišnji odmor sa decom – Putovanje automobilom

Ukoliko su deca mala, važno je da put ne bude dug. Višesatno putovanje automobilom sa prelaskom granice u jeku turističke sezone, može biti prilično zamorno i frustrirajuće za malu decu. Najbolje je da odredite termin polaska u vreme kada dete treba da zaspi i da koristite manje prometne granične prelaze.

Pre polaska isplanirajte mesta na kojima ćete praviti pauze, najbolje gde ima i toalet. Ukoliko dete ne podnosi putovanje automobilom ili autobusom, pola sata pre putovanja možete detetu iznad 2 godine dati ½ tbl. Dimigala (dimenhidrinat), da izbegnete mučninu, povraćanje i vrtoglavicu kod bolesti kretanja. Nakon nekog vremena dete će zaspati, što će olakšati putovanje. Vozačima se ovaj lek ne preporučuje!

Poslednji, lagani obrok pred putovanje treba uzeti najkasnije jedan sat pre polaska i tokom prvog sata ne jesti i ne piti ništa, eventualno po neki gutljaj vode. Na svaka 2-3 sata treba praviti pauzu, ukoliko dete spava, pauzu možete i preskočiti. Razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni, pa neko vreme pre pauze isključite klimu. Nakon pauze dobro provetrite i rashladite automobil.

Obavezno ponesite suvu hranu (domaće kiflice, slane štapiće) ili sendvič sa manje kvarljivim namirnicama (koji ćete pojesti na prvoj pauzi-kifla premazana maslacem, sa čajnom kobasicom). Ako imate rashladnu torbu, u nju stavite flašice smrznute vode, a između njih sendviče. Ne nosite sokove, samo vodu ili hladan čaj (ne ice-tea), ako neko voli da ga pije. Usput nemojte davati deci slatkiše, da im ne bi bilo muka.

 

Kategorije

Zakažite pregled

Popunite formular za zakazivanje ili nas kontaktirajte putem telefona

Radionice

Ishrana u prvoj godini

Nega i ishrana novorođenčeta

Rani razvoj deteta (u pripremi)

Poslednji tekstovi